VANDAAG

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de komst van de laatste regionale zender in Utrecht en de plannen voor deelname aan een nieuwe landelijke zender. Ook de toename van geweld rondom de kinderrage van de Pokémon-kaartjes. TV2, 17.35-18.43u.

Nova. Reportage over het plan van ziekenhuizen om onder andere verplegend personeel uit Suriname te werven. Verder een reportage over de onlangs met een Oscar onderscheiden documentaire over de aanslagen op Israëlische sporters in München in 1972. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Correspondent. Romanian Connection, een Britse liefdadigheidsinstelling, voert een wanhopige strijd tegen bureaucratie, onverschilligheid en corruptie om hulp te bieden aan een Roemeens weeshuis. De kinderen in het tehuis leven in een toestand van volslagen verwaarlozing. BBC2, 20.15-21.05.

PRAATPROGRAMMA

De 4de Dimensie. Eerste aflevering van een serie waarin Otto de Bruijne praat met verschillende gasten. In deze uitzending o.a. `klokkenluider' Paul van Buitenen die bekend werd door zijn strijd tegen fraude bij de Europese Commissie. TV2, 2.58-23.38u.

MUZIEK

Edison Music Awards. Manuëla Kemp en Eric Corton presenteren de uitreiking van de Edison Music Awards. Verschillende binnen- & buitenlandse artiesten onder wie Mary J. Blidge, Status Quo en Anouk treden op. RTL4, 21.00-23.30u.

Wintertijd. Acteur en fotograaf Thom Hoffman toont fragmenten van zijn favoriete musici zoals Miles Davis, Prince, Jimi Hendrix en Elvis Presley. Herhaling. RTL5. 22.20-23.20u.

Plankenkoorts. Tweede deel van een serie over The Beatles met een portret van Paul McCartney die terug gaat naar de locatie van zijn eerste optreden, The Cavern in Liverpool. Canvas, 23.05-23.55u.

KUNST

Kunst... omdat het moet. Portret van pionier in de fotografie Russell Werner Lee. Hij werd wereldberoemd met zijn fotoseries over de Grote Depressie in de jaren dertig. TV2, 0.33-1.30u.

FILM

The Brothers Karamazov (Richard Brooks, 1958, VS). Keurige maar typische Hollywood-adaptatie van Dostojevski geeft meeste ruimte aan de luchthartigste zoon (Yul Brynner). BBC2, 13.15-15.35u.

. The Thin Man (W.S. Van Dyke II, 1934, VS). Roman van Dashiell Hammett stond model voor eerste en beste van zes vermaarde Thin Man-films die tussen '34 en '47 werden gemaakt. William Powell en Myrna Loy excelleren als speurneusechtpaar in vermakelijk mengsel van detective en screwball comedy. VRT, 15.05-16.45u.

Taras Bulba (J. Lee Thompson, 1962, VS). Historische avonturenfilm naar roman van Gogol. Zestiende-eeuwse Kozakkenleider Yul Brynner kampt met rebellerende zoon Tony Curtis. BBC2, 15.35-17.35u.

. Back to the Future, Part III (Robert Zemeckis, 1990, VS). Laatste deel van consistente, door Steven Spielberg bedachte tijdreis-trilogie speelt in het Wilde Westen van 1885 en tracteert op ambachtelijke bravoure en cinefiele spelletjes met het western-idioom. Veronica, 20.30-22.40u., met reclame.

Les Visiteurs (Jean-Marie Poiré, 1993, Fr.). Weinig puntige komedie was in Frankrijk zelf een bioscoophit en voldoet het meest als levendige illustratie bij geschiedenisboekjes over de teloorgang van de standenmaatschappij. Twaalfde-eeuwse edelman belandt met zijn schildknaap in het jaar 1992. Ned.1, 20.31-22.19u.

Killpoint (Frank Harris, 1984, VS). Gewelddadige actiefilm. Politiemannen Lee Fong en Richard Roundtree versus wapensmokkelaars. RTL5, 20.35-22.20u., onderbroken door reclame.

No Mercy (Richard Pearce, 1986, VS). Verwrongen thriller met een overdosis geweld toont Jeroen Krabbé in zijn eerste Amerikaanse semi-hoofdrol als een onbewogen, onmenselijke schurk. Richard Gere ontfermt zich als politieman uit Chicago over plattelandssloerie uit Louisiana (Kim Basinger) om dier `eigenaar' Krabbé uit de tent te lokken. Net5, 22.00-23.55u., onderbroken door reclame.

Fluke (Carlo Carlei, 1995, VS). Hollywood-debuut van Italiaan Carlei werd een niet-doorsnee-familiefilm waarin huisvader Matthew Modine na een auto-ongeluk wakker wordt als een in zijn jeugd getraumatiseerde hond en op zoek gaat naar vrouw en kind. Samuel L. Jackson leende zijn stem aan de street-smart hond Rumbo. Ned.1, 22.55-0.22u.

Shoot To Kill / Deadly Pursuit (Roger Spottiswoode, 1988, VS). Verzorgde thriller, waarin berggids Tom Berenger politieman Sydney Poitier in de binnenlanden van Brits-Columbia bijstaat tijdens jacht op ontsnapte misdadiger. Schurk heeft Berengers vriendin Kirstie Alley gegijzeld. VRT, 23.40-1.24u.

South Beach (Fred Williamson, 1992, VS). Actiefilm. Twee privé-detectives in luierend Miami krijgen opdracht van mysterieuze dame (Vanity). RTL4, 23.45-1.30u., met reclame.

Cobb (Ron Shelton, 1994, VS). Voor de liefhebbers van hoofdrolspeler Tommy Lee Jones verplichte biografie over Ty Cobb, behalve `de beste honkballer aller tijden' ook een buitengewoon onaangenaam en agressief heerschap. Verteld als terugblik vanuit het jaar 1960, wanneer de `Georgia Peach' verbitterd aan het wegkwijnen is. Ook een studie naar de betrekkelijkheid van waarheid en mythe. BBC2, 0.30-2.30u., deels zw.

. Dîtes-lui que je l'aime (Claude Miller, 1977, Frankrijk). Patricia Highsmiths roman Sweet Sickness maar ook Hitchcock lagen ten grondslag aan intrigerende psychologische thriller over een amour fou. Gérard Depardieu bewaart huis in Franse Alpen voor onbereikbare jeugdliefde Dominique Laffin, terwijl Miou-Miou even tevergeefs naar Depardieu haakt. ARD, 0.50-2.30u., tweetalige uitzending.

Philadelphia Experiment II (Stephen Cornwell, 1993, VS). In sciencefiction-vervolgfilm wordt andermaal door de tijd gereisd. Megalomane wetenschapper Gerrit Graham heeft met terugwerkende kracht de nazi's een bom laten gooien op Washington en ingrijpend de geschiedenis veranderd. Held Brad Johnson grijpt in. BBC1, 1.10-2.45u.

. Sons (Alexandre Rockwell, 1989, VS). Ontwapenend eenvoudige road movie van de latere regisseur van In the Soup plaatst de legendarische regisseur Sam Fuller in een rolstoel, als een zwijgende, in een verpleeghuis wegkwijnende voormalige mannetjesputter. Zijn drie zonen brengen hem naar een pittoresk Normandisch dorpje, waar zijn vroegere geliefde (Stephane Audran) zou wonen. BBC2, 2.30-3.55u.

Nagesynchroniseerd: The Man with the Golden Gun (Guy Hamilton, 1974, Eng.). ARD, 22.40-0.40u.; The Fury (Brian De Palma, 1978, VS). ZDF, 23.30-1.25u.; Sherlock Holmes and the Spider Woman (Roy William Beill, 1944, VS). ZDF, 1.25-2.20u., zw.; The Pearl of Death (Roy William Neill, 1944, VS). ZDF, 2.20-3.20u., zw.