Titel PSV heel dichtbij na royale zege

Ook de datum voor het kampioensfeest van PSV staat al bijna vast. Na de royale 4-0 zege bij Fortuna Sittard kunnen de Brabanders mogelijk al volgende week thuis tegen Cambuur de landstitel veroveren.

Alleen als FC Twente en Heerenveen geen punten morsen in hun komende twee duels, moet PSV wellicht een weekje langer wachten. Maar als het slappe verweer van Fortuna Sittard model staat voor de resterende oppositie voor de Eindhovense voetbalclub kan coach Eric Gerets zich in alle rust gaan richten op het volgende seizoen. Zelfs met een gelegenheidsformatie kwam PSV gisteravond in Sittard geen moment in problemen. Gerets kon het zich zelfs permitteren de 18-jarige A-junior Björn Bekker te laten debuteren.

Tegen wil en dank gaf Gerets ook de klucht met de keepers van PSV een vervolg. Omdat Ronald Waterreus vanwege zijn rode kaart, vorige week tegen AZ, voor één duel was geschorst, begon de reeds afgeschreven Joegoslaaf Ivica Kralj voor het eerst sinds oktober vorig jaar in de basis. Als Gerets zich aan de door hem ontworpen regels had gehouden, zou Waterreus tegen Fortuna door de vaste `tweede doelman' Patrick Lodewijks zijn vervangen. ,,Maar ik vind de huidige situatie zielig voor Kralj'', legde Gerets uit. ,,Hij moet de kans krijgen zich optimaal voor te bereiden op het Europees kampioenschap. Helaas voor Kralj is Waterreus een nog betere doelman.''

Kralj viel tegen Fortuna alleen op door zijn slechte uittrappen. Maar de Limburgse spitsen stelden hem verder niet op de proef. Gerets kon vast puzzelen met zijn aanvallers in de wetenschap dat Ruud van Nistelrooij misschien nog niet verloren is voor PSV. Voorzitter Harry van Raaij legde de revaliderende spits een verbeterde aanbieding voor en sprak met Van Nistelrooij af dat hij nog drie weken de tijd krijgt om een topclub in het buitenland te vinden. Mocht die niet bereid zijn het ongetwijfeld astronomische transferbedrag te betalen, dan blijft Van Nistelrooij nog een jaar in Eindhoven.

Coach Gerets zal gisteravond in elk geval met pijn in het hart hebben geconstateerd dat het vertrek van zijn landgenoot Luc Nilis naar de Engelse FA-Cupfinalist Aston Villa een gevoelige aderlating is voor PSV. Met drie goals tegen Fortuna gaf de bijna 33-jarige aanvaller zijn afscheidstoernee gisteravond extra glans. ,,Mijn leeftijd staat in mijn paspoort'', zei Nilis, lachend. ,,Maar slechts op schaarse momenten voel ik hoe oud ik ben.'' Vooral met zijn tweede doelpunt, toen Nilis de bal subtiel over Fortuna-keeper Arno van Zwam stifte, toonde hij zijn klasse.

De mooiste treffer in Sittard kwam echter op naam van de enige PSV-spits, die zeker in Eindhoven blijft. Al na zeven minuten degradeerde Arnold Bruggink het duel met Fortuna tot een veredelde trainingspartij door Van Zwam met een sublieme volley te passeren. In de tweede helft miste Bruggink nog een strafschop. Maar voorlopig blijft hij ook op zestien goals staan. Maandag velt de openbare aanklager van de KNVB het vonnis over de 23-jarige aanvaller van PSV, wiens klap in het gezicht van AZ-speler Kenneth Perez door de televisie-camera's nauwkeurig werd geregistreerd.

Bruggink rekent ook zelf op een schorsing voor twee of drie wedstrijden. De licht ontvlambare Tukker werd dit seizoen al op meerdere, onbezonnen acties betrapt. Zo werd Bruggink door Jong Oranje-coach Han Berger niet geselecteerd voor het EK voor landenteams onder 23 jaar, omdat hij na een rode kaart in het kwalificatieduel met Belgi voor drie duels werd geschorst. Ook PSV zal de treffers van Bruggink enkele weken moeten missen. Maar de landstitel komt er zeker niet door in gevaar.

AZ behoudt uitzichten op Europees voetbal na een 2-0 zege op De Graafschap. John Bosman (strafschop) en Barry van Galen scoorden pas laat in de matige wedstrijd. AZ klom door het resultaat naar de vijfde plaats.