Seinfeld

Na het 8-uur journaal kun je op werkdagen nog net het staartje meepikken van Seinfeld, een serie herhalingen op Fox8, en dan zie je meteen het verschil met andere sitcoms.

Bij Friends of Frazier, ik noem maar wat, kun je op elk willekeurig moment inschakelen. De grappen hangen losjes aan elkaar en zijn in hoge mate verwisselbaar, als je ervoor betaald werd zou je ze zelf kunnen verzinnen.

Seinfeld niet. Afleveringen van Seinfeld moet je vanaf het begin volgen, anders snap je de finesses aan het eind niet en dan zit je je maar te ergeren. Seinfeld is intelligenter. De grappen zijn zowel subtieler als harder, ze smelten niet zo makkelijk weg, je krijgt niet zo gauw die weeë Amerikaanse fondantsmaak in je mond.

Nu moet ik zeggen dat we lang weerstand hebben geboden aan Seinfeld, met name wegens Seinfeld zelf, die uitgestreken paardenbek. Maar toen woonde Daan nog thuis en dan zaten wij braaf een boek te lezen en dan rolde er boven iemand van het bed van het lachen. Zo is het begonnen: uit nieuwsgierigheid. Zoals de meeste verslavingen.

Seinfeld, een vast baken in ons weekprogramma. We verheugen ons er op, we praten erover na. Zelfs Seinfeld zelf heeft zich in gunstige zin ontwikkeld, van een sta-in-de-weg via iemand die dan toch maar de ruimte geeft aan zijn vriendenkring tot het droogkomische middelpunt van zijn eigen show.

De reguliere uitzendingen werden jarenlang nogal stiefmoederlijk behandeld door Veronica. Inmiddels zijn ook die ondergebracht bij Fox8, op maandagavond om half elf. En ja, het valt weleens tegen.

Daan komt eten. Hebben jullie Seinfeld gezien? Wat vonden jullie ervan? Nog voordat we kunnen reageren, zet hij het op een schateren. Hij tovert een blunder van Elaine te voorschijn, of een noodsprong van George, een inval van Kramer, een opmerking van Seinfeld zelf. Natuurlijk, dat was grappig, dat was bizar, te gek voor woorden. En oei, dat was op het nippertje, daar hadden we toch even niet goed opgelet.

We kijken Seinfeld, Iris en ik. We barsten in lachen uit. Ja, zeggen we dan, dat zal Daan leuk vinden.

    • Koos van Zomeren