Schadevergoeding Amerikaanse rokers

Een Amerikaanse jury heeft gisteravond uitgesproken dat Philip Morris en andere tabaksproducenten kanker hebben veroorzaakt bij drie rokers die de tabaksindustrie hadden aangeklaagd.

De tabaksbedrijven moeten 12,7 miljoen dollar (29,2 miljoen gulden) schadevergoeding betalen. Dat bedrag zal worden verdeeld over twee zieke rokers en de familieleden van een vrouw die na aanvang van het proces aan kanker overleed. Het ging om drie rokers ouder dan vijftig, die als tiener waren begonnen met roken.

Het drietal had een schadevergoeding van 13,2 miljoen dollar geëist. 4,2 miljoen dollar voor gemaakte medische kosten en 3 miljoen dollar per persoon voor fysieke en geestelijke schade.

Het proces is achttien maanden geleden begonnen. In juli vorig jaar oordeelde de jury al dat de tabaksfabrikanten hebben samengezworen om een gevaarlijk en verslavend product te maken dat 29 ziektes veroorzaakt.

De drie in gelijk gestelde rokers maken deel uit van een groep van 500.000 rokers die een massaproces hebben aangespannen tegen de tabaksindustrie.

De uitkomst van gisteren kan verregaande consequenties hebben voor het voortbestaan van sommige tabaksfabrikanten. Het gaat in het gehele proces om een miljardenclaim.

Beleggers op Wall Street leken niet onder de indruk van het eindoordeel van de jury. Een koersreactie bij de tabaksfabrikanten bleef uit.