Roel en Maurice kennen lot Nina

Roel Pieper is boos op `die zonderlinge mevrouw Brink', zoals Amerikaanse investeerders haar typeerden. Goed boos zelfs, zoals hij afgelopen woensdag in Het Financieele Dagblad in een column schreef. Haar geheime verkoop van de aandelen in World Online heeft de markt voor Internetbedrijven voorlopig goed verknoeid, raasde hij verder. Het feit dat een kapitaal zoekend bedrijf uit Nederland komt ,,is al aanleiding om alarmfase één in werking te zetten''.

Maurice de Hond van Newconomy, het Internetbedrijf dat de beursgang voorlopig heeft uitgesteld, was al weinig positiever over Nina Brink. Volgens hem heeft World Online een belangrijke rol gespeeld bij het uitstel. ,,Met World Online is een enorme valse start gemaakt (...) Nederland kan zich geen nieuwe mislukking permitteren'', verklaarde hij deze week in deze krant.

Ook beleggers in World Online zien dezer dagen voldoende redenen om Brink aan te vallen. Het is immers ongehoord dat een aandeel in minder dan drie weken op een derde van de introductiekoers uitkomt. Gisteren trad enig herstel in, waardoor het aandeel nu bijna de helft van de introductiekoers waard is.

Toch weten Pieper en De Hond dat tegenvallers op de beurs nu eenmaal altijd tot de mogelijkheden behoren. World Online is - alle enthousiaste verhalen over de beurs ten spijt - absoluut niet het enige fonds dat onder zijn introductiekoers verkeert. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Ring Rosa, het telecombedrijf waar Roel Pieper president-commissaris is. In juni 1998 ging het bedrijfje onder begeleiding van Rabo Securities naar de beurs en de belangstelling was groot: de belangstelling was zo groot dat de inschrijving van de aandelen eerder werd gesloten.

In tegenstelling tot World Online boekte het aandeel wel op de eerste beursdag al een fikse winst: een slot van bijna 40 gulden terwijl het aandeel nauwelijks voor 18 gulden van de hand was gedaan. Door tegenvallende resultaten en forse reorganisatie heeft het aandeel bijna dezelfde koersdaling als World Online achter de rug. Gisteren noteerde Ring Rosa 4,95 euro, bijna een halvering ten opzichte van de introductieprijs.

Ook Maurice de Hond zal zich wel iets van de pijn herinneren die met een val op de beursvloer gepaard gaat. In het najaar van 1986 ging het door hem opgerichte onderzoeksbureau Inter/View voor 22,50 gulden (10,21 euro) naar de beurs. Na een fusie met een branchegenoot gaat het fonds tegenwoordig onder de vlag van Emis door het leven. Het aandeel van het bedrijf waar Maurice de Hond tot vorig jaar president-commissaris was, noteert momenteel 4,52 euro, minder dan de helft van de introductiekoers.

Toch zijn de uitspraken van De Hond en Pieper niet onlogisch. Door de geheime aandelentransactie van Brink - waardoor zij tweederde van haar belang in World Online voor een lage prijs van de hand heeft gedaan - zal elke beursgang van een technologiefonds scherp in de gaten worden gehouden. En dat komt De Hond (Newconomy) en Pieper (via Insight Capital betrokken bij Internetbedrijfjes) slecht van pas.

Behalve Emis en Ring Rosa herbergt de Amsterdamse beurs nog een handvol fondsen dat ruim onder de introductiekoers noteert. Bijvoorbeeld Copaco, dat in het recente verleden enkele activiteiten (binnen A-Line) van Nina Brink heeft overgenomen. De Eindhovense groothandel in computerhardware en -software leidt een marginaal bestaan aan het Damrak: de koers bedraagt momenteel 4,55 euro, terwijl de introductieprijs twee jaar geleden 24 gulden (10,90 euro) bedroeg.

Nieuwe computerfondsen als Tas Software en Scala Business Solutions doen het nauwelijks beter: de vertegenwoordigers van de nieuwe economie noteren beide zo'n 46 procent onder hun introductiekoersen. Dan doet het veel geplaagde Baan het heel wat beter. Ondanks een mogelijk faillissement dat de automatiseerder uit Barneveld nog altijd achtervolgt, is het aandeel Baan in bijna vijf jaar zo'n 22 procent duurder geworden. Aandeelhouders die op de top van de markt zijn ingestapt kopen echter weinig voor deze rekensom: in het voorjaar van 1998 was het aandeel Baan nog 47 euro waard.

Ook buiten de snelle wereld van computers komen beursmislukkingen voor, hetgeen ABN Amro - de begeleider van World Online - kan beamen. In 1994 bracht de bank ook Smit Trafo (voor 45 gulden per aandeel) naar de beurs, hetgeen resulteerde in een unieke compensatieregeling voor beleggers. Na een korte opleving bleek de daling van de producent van transformatoren niet te stuiten. In juli 1995 meldde het bedrijf dat voor dat jaar met een klein verlies rekening moest worden gehouden. Het vertrouwen van de belegger dat nog aanwezig was, verdween direct; het aandeel noteerde na negen maanden ruim onder de helft van de introductiekoers.

Voor ABN Amro kwam de winstwaarschuwing naar eigen zeggen als een complete verrassing. Om de reputatieschade te beperken besloot de bank het verlies van de aandeelhouder te compenseren (kosten ruim 40 miljoen gulden). Het aandeel Smit Trafo kon er niet mee worden gered: momenteel staat de koers op 6,40 euro.

    • Erik van der Walle