Oud of nieuw

In maart bleven een paar van de bekende, succesvolle globale aandelenfondsen lelijk achter bij de beurs. Van Lanschot Global Equity en Fortis Obam lieten bijna 7 procent van hun voorsprong op de index weglopen en ook Robeco en Rolinco bleven behoorlijk achter.

Daarentegen zagen een paar achterblijvende fondsen mooi kans om een stukje van het verlies ten opzichte van de MSCI World index goed te maken, zoals bijvoorbeeld het Postbank Aandelenfonds. Misschien zal april wel een soortgelijk patroon laten zien wanneer het nog belangrijker wordt of fondsbeheerders de goede combinatie hebben gemaakt van beleggen in nieuwe bedrijven, die helemaal geen winst maken maar misschien ooit snel gaan groeien, en in oudere ondernemingen die een stabiele winstgroei laten zien maar vaak niet zulke hoge beurswaarderingen kregen als de hightech sector en de dot.com fondsen.

Beleggingsfondsen die tot en met februari agressief belegden in de `nieuwe economie' lopen nu heel andere risico's dan fondsen die wat achter bleven door veiliger te beleggen. Langetermijn-voorzichtigheid zou in de loop van dit jaar wel weer eens populair kunnen worden, zeker wanneer de ranglijsten worden opgeschut omdat de hightech-vliegers meer veren moeten laten dan de fondsen die beter vasthielden aan een fundamentele analyse van de bedrijven in hun portefeuille.

    • Eduard Bomhoff