Negen spannende vragen over kinderbijslag

Het is net of hij het meteen tegen beter weten in tegen de kijker wil zeggen: dit wordt echt wèl een leuk programma. Ook al is het onderwerp dodelijk saai. ,,Dit is niet zomaar een quiz'', begint Harmen Siezen het nieuwe Teleac/NOT-programma Wie het weet mag het zeggen. Niet zomaar een quiz, maar een quiz over de sociale zekerheid. Een onderwerp dat iedereen aangaat, maar niet iets waar je gemakkelijk een groot publiek mee bereikt.

Met DicTeeVee in gedachten, de verleden jaar uitgezonden quiz van Teleac over taal, heeft de educatieve omroep nu een spelprogramma gemaakt over onder meer de bijstand, de ziektewet, de werkloosheidswet en arbeidsongeschiktheid. Acht afleveringen met NOS-nieuwslezer Harmen Siezen als de quizmaster. Iets dat hij al eerder was in de Nationale Nieuwsquiz, traditioneel aan het einde van het jaar. Hij doet het droogjes, ietwat houterig. Toch is het niet ontprettig naar hem te kijken. Als hij iets vertelt, ben je in ieder geval geneigd hem te geloven. In het panel zitten vier bekende Nederlanders, of althans mensen die wel eens eerder op televisie zijn geweest (schrijver/entertainer Bart Chabot, presentatrice Paula Udondek van Get the Picture, zangeres Frédérique Spigt en presentator Horace Cohen van Live Opgenomen, onlangs overgestapt van Veronica naar de publieke omroep).

Wie het weet mag het zeggen is gemaakt in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Want er is in korte tijd veel veranderd in de sociale zekerheid, vertelt spelleider Siezen ter inleiding in de eerste aflevering. De overheid laat steeds meer aan de burger over en maar weinig mensen weten hoe het zit. De eerste aflevering gaat over de kinderbijslag.

Nu hoef je daar als burger weinig voor te doen. Bij de geboorte van je kind, moet je kinderbijslag eenmalig aanvragen, daarna wordt per kwartaal ruim driehonderd gulden op je rekening gestort. En dat gaat jarenlang door. Toch dacht Teleac en het ministerie van Sociale Zaken dat er grote behoefte bestaat aan kennis over allerlei feiten en weetjes over regelingen zoals de kinderbijslag.

Bijvoorbeeld wanneer gaat de kinderbijslag in? Op de eerste dag van het eerst volgende kwartaal na de geboorte.

En hebben Turkse ouders die in Nederland wonen maar hun kind in Turkije onderhouden recht op kinderbijslag? Ja.

Hoeveel kinderen moet je hebben om net zoveel kinderbijslag te krijgen als het minimumloon? Tien.

Krijgt een meisje van 18 jaar die een jaar thuis zit omdat ze zich te laat heeft opgegeven voor de universiteit kinderbijslag? Nee. En het is een nogal omslachtige manier om te vertellen dat het recht op kinderbijslag vervalt zodra een kind 18 wordt.

,,De spanning is te snijden'', zegt Siezen als de twee teams na vijf vragen bijna gelijk staan. Er volgen dan nog vier andere vragen. Zo is de informatiedichtheid van het programma niet erg hoog. De quiz verloopt zelfs erg traag, waarbij vooral tijdens enkele filmpjes de neiging tot zappen groot wordt.

Gelukkig weet de woordvoerster van Teleac te melden dat de twee teams in de volgende zeven afleveringen steeds beter op elkaar ingespeeld raken. ,,De afleveringen worden steeds leuker.''

Wie het weet mag het zeggen, zondag, TV2, 17.30-18.00u.

    • Herman Staal