Nasdaq positief gestemd

Beleggers hebben vrijdag flink geprofiteerd van de naar verhouding lage prijzen van aandelen in de technologiefondsen. Door de onrust aan het begin van de week waren de prijzen flink gezakt.

Maar het vertrouwen in de nieuwe economie lijkt in korte tijd te zijn hersteld. Ook de forse banengroei in de VS heeft daaraan meegeholpen.

De Nasdaq, graadmeter van de hightech-fondsen, won 4,2 procent of 178,88 punten op 4446,44. De Dow-Jonesindex veranderde nauwelijks en leverde 2,79 punten in op 11.111,48.

Volgens analisten merkte de Dow Jones vooral dat beleggers hun geld weer uit de klassieke fondsen haalden nu de dreigende crisis in de technologiefondsen lijkt afgewend. In de Nasdaq gingen veel fondsen met procenten tegelijk vooruit. 3Com spande de kroon met een sprong van 14,5 procent. Maar ook computerfirma's als Qualcomm (9,5 procent omhoog) Dell Computer (7 procent) en Sun Microsystems (bijna 7 procent omhoog) hadden gisteren een goede dag.

De zakenbank JP Morgan behoorde met een verlies van 3,5 procent tot de grotere dalers aan de Dow, mogelijk vooruitlopend op een eventuele rente-ingreep door de FED om de verhitte Amerikaanse economie wat af te koelen.

De euro verloor weer wat en sloot op een koers van 0,9542 dollar. De Amerikaanse munteenheid klom tot boven de 2,30 gulden en stokte op 2,3084. (ANP)