Naoorlogs tuig

Alle walging over mensen die zich de hele dag in huizen, bussen of verkleed als nazileider laten filmen verbleekt bij VPRO's actualiteitenprogramma Lopende Zaken van zondag. Een verzameling joodse ijdeltuiten heeft besloten dat fatsoen en historisch besef niet gelden als je jezelf tot Centraal Joods Overleg benoemt. Ze lieten hun lachwekkende en gênante voorbereiding op de gesprekken met de regering over gestolen joodse gelden gewoon filmen.

De journalisten van Lopende Zaken hanteren ten opzichte van joden dezelfde amateuristische werkwijze als het overgrote deel van hun media-collega's. Iemand die roept dat hij de joden vertegenwoordigt krijgt alle beschikbare zendtijd en krantenpagina's. Ook deze krant spreekt moeiteloos over ,,de joodse gemeenschap vindt'', als een toevallig voorhuidloos individu een paar zinnen uitbraakt. Om de kijker duidelijk te maken dat het om joden gaat is een onbekende man met de kromste neus van West-Europa gevraagd even door het beeld te schuifelen. De Meidagen zijn in aantocht dus dat wordt weer lekker schnabbelen meneer de jood! Hebt u uw neus wel verzekerd?

Maar Naftaniel en zijn vrienden stelen de show. Hun ordinaire koehandel met Kok is net een aflevering van Peppi en Kokki. Peppi en Kokki centjes verdelen, Peppi is joods, Kokki denkt `eitje'. Helaas gaat het om het grootschalige jatwerk van de Nederlandse staat. In hun haast om voor een draaiende camera te verschijnen zijn ze vergeten dat dat in ieder geval duidelijk gemaakt had moeten worden.

Namens de joodse gemeenschap (afdeling tv-kritiek en Tros-humor) maak ik bekend dat we helemaal niet zitten te wachten op `morele schadeloosstelling'. Als iemand iets van je jat moet hij dat gewoon terugbetalen. En als je niet precies weet hoeveel er gejat is? Doorzoeken! De huidige maatschappij dient te weten wat er ook na de oorlog voor schandalige dingen gebeurd zijn.

De feitelijke uitbetaling van het bedrag is volstrekt irrelevant. Moet je een professionele dweil als Wim Kok nog gaan bedanken ook. Kok is het prototype van het naoorlogse tuig. Een echte staatsman had de essentie van het probleem aan het volk meegedeeld en daar naar gehandeld. Maar de opperkruidenier zag zijn kans schoon met die zeven joodse dwergen. Wie zich afvroeg waar de plotselinge meevaller vandaan komt heeft nu zijn antwoord. Persoonlijk vind ik dat de joodse gemeenschap dat geld helemaal niet in ontvangst moet nemen. Een aanpassing van de Nederlandse gulden is genoeg. Aan het ,,God zij met ons'' moet worden toegevoegd ,,maar deze gulden is eigenlijk van de joden''.

Lopende zaken, zondag, Ned.3, 21.45-22.25u.

    • Raoul Heertje