Kok laakt ophef om handdruk

Premier Kok heeft gisteren zijn verbazing geuit over de opwinding rond een handdruk die minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) gisteren in Wenen wisselde met zijn Oostenrijkse collega Ferrero-Waldner. Van Aartsen deed dit bij de opening van een Europees waarnemingscentrum tegen racisme en vreemdelingenhaat. Kok noemde op zijn wekelijkse persconferentie de opwinding over Van Aartsens handdruk ,,te gek voor woorden''.

Kok zei na afloop van de ministerraad dat hij ,,geen enkele aanleiding'' zag afstand te nemen van het initiatief van Van Aartsen om zijn EU-collega's, onder wie Ferrero-Waldner, te stimuleren bij de opening van het centrum te zijn, dat is ingesteld door de Europese Unie. ,,Het was wenselijk dat zij er waren'', aldus Kok, die het ,,een dollemansbende'' vond worden als ,,er grote verhalen worden gemaakt van het geven van een hand''.

Oud-minister Van Thijn, bestuurslid van het centrum, weigerde de hand te drukken van Ferrero-Waldner. ,,Zij trapt met haar komst op de ziel van dit centrum. Onze geloofwaardigheid is in het geding als je accepteert dat hier mensen zijn die het racisme op het pluche hebben geholpen'', aldus Van Thijn. Ook een aanwezige Belgische staatssecretaris wenste de hand van Ferrero-Waldner niet te schudden.