Ik kan... gereedschap kopen

Is dat dan zo moeilijk, gereedschap kopen? Voor sommige mensen wel. Ze krijgen het maar niet over hun hart, ze vinden het zonde. Omdat ze het toch maar een enkele keer gebruiken. Dus hameren ze met een stoffer, ploeteren door met een half afgebroken schroevendraaier en gaan naar de buurman als ze een zaag nodig hebben. Heel onverstandig. Een klein setje basisgereedschap verschaft veel plezier en bespaart geld en ergernis.

Waar beginnen we mee? In ieder geval niet met zo'n plastic koffer `waar alles in zit'. Te duur, vaak van dubieuze kwaliteit en vooral: volgestopt met overbodige dingen. Koop gereedschap liever los.

Maar waar? In ieder geval niet in de beruchte `vijf-guldenbakken' die je wel eens op benzinestations en in klushallen ziet. Van het gereedschap dat daarin ligt is nog geen mens beter geworden. Op zijn hoogst kun je er een bruikbare lijmklem uithalen.

Koop bij een goede doe-het-zelfzaak en let op de prijs. Bij gereedschap is goedkoop vrijwel altijd duurkoop, maar heel duur hoeft echt niet. Wie de prijzen in het volgende overzicht als richtprijzen hanteert kan rekenen op een goede kwaliteit.

We beginnen met een hamer. Wie nog veel spijkert neemt een klauwhamer (wel met houten steel). Daarmee kun je mislukte spijkers gemakkelijk uit het hout trekken. Neem anders een gewone rechte hamer (bankhamer). Koop er een van 400 gram en reken op vijftien gulden. Dan een schroevendraaier. Een gewone met een blad van 7 of 8 mm breed (ƒ8), een veel smallere voor stekkers en fittingen, eventueel gecombineerd met spanningzoeker (ƒ4). Een kruisschroevendraaier is tegenwoordig ook onontbeerlijk. Neem er dan een met pozidriv-passing (ƒ12).

Tangen. Een waterpomptang (ga niet onder de ƒ17,50 zitten) en een combinatietang (idem) lossen heel veel problemen op. Een zijkniptang (minimaal ƒ20) is ook onontbeerlijk. Zagen: neem een handzaag met geharde punten (ƒ40) en een lange ijzerzaag (ƒ15). Een blokhaak om een haakse zaaglijn te trekken hoort er bij (vanaf ƒ10). Zonder een rolmaat begin je niets. De prijzen variëren, maar koop er een die minimaal drie meter kan meten, het liefst 5 meter (van ƒ10 tot ƒ40). Een vijl is heel erg handig. Neem er een die aan de ene kant een grove houtrasp heeft en aan de andere kant een gewone vijl is (ƒ25). Onmisbaar is een Stanleymes (ƒ12).

Wie dit basissetje in huis heeft, is een dikke tweehonderd gulden armer, maar kan zich al heel aardig redden. Eigenlijk hoort er voor de fiets en andere sleutelklussen nog een setje dopsleutels bij. Bedenk dat je met de maten 8 tot en met 17mm vrijwel alles aankunt, dus bezwijk niet voor setjes die tot 32 mm gaan en waar ook nog tientallen andere hulpstukken inzitten. Dat is meer voor mensen die zelf automotoren willen reviseren. Een mooi setje kost ergens tussen de ƒ50 en de ƒ100. Goedkoper (ƒ25) kan ook heel bruikbaar zijn, maar verwacht er geen wonderen van.

Dan het elektrisch gereedschap. Buitengewoon handig, onmisbaar eigenlijk, is een snoerloze boor- en schroefmachine. Je hebt ze al vanaf ƒ125, maar ga liever in de buurt van de ƒ200 zitten. Koop er meteen twee losse pozidriv-bitjes bij. Met de pz1 en pz2 (ƒ2,65 per stuk) is vrijwel elke pozidriv-schroef te bedwingen. Voor alle zekerheid: kruiskopschroeven zijn tegenwoordig vrijwel altijd pozidriv-schroeven (te herkennen aan het stervormig bovenaanzicht), en kunnen alleen met een pozidriv-bitje samenwerken. Een setje HSS-boortjes (ƒ30) boort gaten in hout én metaal.

Boor de accu van de boormachine altijd helemaal leeg, en laad hem ook altijd weer helemaal op. Een nieuwe accu kost gauw ƒ130, en hij gaat veel langer mee als deze regel gevolgd wordt.

Na de boormachine komt de decoupeerzaag, het liefst met pendelbeweging (ƒ150 tot ƒ300). Wie in een woning met betonnen muren woont kan niet zonder een boorhamer (ƒ300 - ƒ400; ze zijn ook te huur). Koop geen zogeheten klopboor, dat zijn ondingen.

Wie dit allemaal al heeft,weet zelf wel wat hij nog meer moet hebben. En een heel goed uitgangspunt blijft: heb je een stuk gereedschap nodig, kóóp het dan. Tien tegen één dat je die beitel, die drevel of die waterpas een paar dagen later wéér nodig hebt. Probeer dat ook te vertellen tegen de buurman die voor de zoveelste keer je zaag komt lenen.

    • Warna Oosterbaan