Het allerlaatste spel

Bob Hammans bridgeloopbaan is indrukwekkend. Wereldkampioenschappen, Olympiades, Nationals, Invitationals, hij won het allemaal. Geen wonder dat Hamman de wereldmeesterpunten ranglijst aanvoert. En de man is nog lang niet klaar. Een paar weken geleden veroverde hij in Cincinnati de Vanderbilt Cup, een van de drie belangrijkste knock-out wedstrijden van de Noord-Amerikaanse bridgefederatie. Hamman was met zijn winst in de Vandy zeer verguld, want de laatste keer dat hem dat lukte was alweer 27 jaar geleden. `Better than losing', merkte de Texaan droogjes op.

Het scheelde overigens maar weinig of Team Nickell (de formatie waarin Hamman speelt) delfde in de finale van de Vanderbilt het onderspit tegen een zestal onder aanvoering van Richie Schwartz, een beroepsgokker uit New York. Het allerlaatste spel (nummer 64) bracht de beslissing. Voordat het board op tafel werd gelegd had Nickell een voorsprong van zeven imps:

West gever

Noord

OW kw.

♠ A 9

♡ 6 5

♦ B 6 3

♣ H V 9 6 5 4 West Oost

♠ 10 8 3 2

♠ H 4

♡ 8 7

♡ V 9

♦ V 9 7 4 2

♦ A H 10 8 5

♣ 8 2

♣ B 10 7 3 Zuid

♠ V B 7 6 5

♡ A H B 10 4 3 2

♦ -

♣ A

In de gesloten kamer boden Levin-Weinstein (Schwartz) als NZ 4♡. Stevie Weinstein maakte simpel twaalf slagen. Geen vuiltje aan de lucht dus voor het team van Nick Nickell zou je denken. Immers, Hamman-Soloway, op de andere tafel, hadden nu de keus uit 4, 5 of 6♡. Allemaal voldoende voor de overwinning.

Rama

West

Noord

Oost

Zuid Zia

Hamman

Rosenberg

Soloway pas

2♣1)

pas

2♦2)pas

3♣

pas

3♡3)pas

3♠

pas

5♦4)pas

5♠5)

pas

6♠

pas

pas

pas

1) natuurlijk, 10-15 pt., 2) relay, 3) tweekleurenspel harten/schoppen, mancheforcing, 4) vraagt naar sleutelkaarten, waarbij ♦A niet meetelt (`Roman Lackwood'), 5) 1 sleutelkaart.

Soloway-Hamman spelen nog niet zo heel lang samen. Gezien het gammele eindcontract is er voor hen nog werk te verrichten in de slemzone. De commentatoren op het rama wisten zeker dat oost, Michael Rosenberg, zou starten met ♦A. Rosenberg, die begreep dat in de dummy een renonce ruiten zou komen, begon echter met een kleine ruiten op tafel te leggen. De commentatoren vielen bijna van hun stoel van verbazing. Toch is deze start net zo goed als elke andere ruiten. De dummy troefde en Hamman speelde troefaas en troef door voor de heer van Rosenberg. Een sensatie hing in de lucht, want ruiten door zou de dummy troefkort maken, zodat Zia's vierde troefje hoog werd. Zou het slem down gaan dan hadden Schwartz c.s. de Vanderbilt met vier imps verschil gewonnen. Klaarblijkelijk realiseerde Rosenberg zich niet dat Hamman maar een doubleton troef had en zijn partner dus vier. Hij speelde klaveren door. Hamman trok de rest van de troeven, sloeg ♡AH en claimde twaalf slagen. Aldus wonnen Nickell-Freeman, Meckstroth-Rodwell en Hamman-Soloway in deze opstelling voor het eerst de Vanderbilt.

In de geschiedenis van het Amerikaanse bridge is er geen team te vinden dat zo succesvol is als dat van Nickell. De heren wonnen zes van de zeven laatste Spingold Knock Out Teams, driemaal de Reisinger Board-a-Match Teams en tweemaal de Bermuda Bowl. Hierbij zij aangetekend dat Paul Soloway sinds een jaar Bobby Wolff heeft opgevolgd als partner van Bob Hamman.

In Cincinnati werd een aantal spelers gehuldigd voor hun verdienste voor het Amerikaanse bridge. Een van hen was Sidney Lazard, een levende legende uit New Orleans. In 1959 won hij al eens zilver op een Bermuda Bowl. En dit jaar was hij de non-playing captain van het team Nickell dat op Bermuda de wereldtitel veroverde. Lazard speelt nog steeds op topniveau. Als bewijs een spel van hem uit het parentoernooi van Cincinnati:

Noord gever Noord

Allen kw.

♠ B 9 8 5

♡ H B 5

♦ 7 5 2

♣ V 7 6 West Oost

♠ 10 7 3 2

♠ A

♡ -

♡ V 10 9 8 3

♦ H V 10 4 3

♦ B 9 6

♣ 10 8 4 2

♣ H 9 5 3 Zuid

♠ H V 6 4

♡ A 7 6 4 2

♦ A 8

♣ A B7

Lazard speelde 4♠ vanuit zuid, waartegen west uitkwam met ♦H. Lazard dook de eerste slag, nam het ruitenvervolg en speelde ♠H voor de aas van oost. Deze speelde weer ruiten door, getroefd door de leider. Troefvrouw werd geïncasseerd, waarna Lazard harten naar de heer speelde. West troefde natuurlijk niet in de `lucht'. Lazard speelde klaveren naar de boer, nam ♣A mee, speelde schoppen naar de negen en incasseerde ♠B. Op die kaart zat oost in dwang. Het was de leider niet ontgaan dat oost een klavertje had afgegooid. Lazard bracht oost met klaveren aan slag, waarna deze van zijn ♡V mocht afkomen. Tien slagen.