Happy hour beperkter mogelijk

Het happy hour, het uur waarin alcohol goedkoper wordt verkocht, wordt aan banden gelegd. De horeca mag niet vlak voor sluitingstijd happy hours organiseren, mag ze niet richten op jongeren onder de achttien jaar en mag niet alleen alcoholische consumpties goedkoper aanbieden. Ook mag de alcohol niet minder dan de helft van de gewone prijs kosten.

Dat is minister Borst van Volksgezondheid vrijdag overeengekomen met de alcohol- en horecabranche. De maatregelen moeten per 1 juni ingaan. Woordvoerder J. Verhoek van de alcoholbranche is blij met de afspraken. ,,Aanvankelijk wilde de minister de happy hours helemaal afschaffen. Wij hebben dit compromis voorgesteld en daarover hard onderhandeld. Hier kunnen we mee leven.''

De afspraken komen, na maandenlang overleg, voor beide partijen net op tijd. Borst dreigde met wettelijke maatregelen tegen de branche. Dinsdag behandelt de Eerste Kamer de gewijzigde drank- en horecawet, waarin nog andere maatregelen staan om alcoholmisbruik tegen te gaan. Zo wordt het aantal verkooppunten van drank teruggebracht. Ook wil Borst de mogelijkheid creëren wettelijk in te grijpen als de branche zich niet aan de code houdt.

Eerder deze week bereikte de bewindsvrouw met de alcoholbranche al een akkoord over een aanscherping van de reclamecode. Alcoholreclame mag zich niet richten op minderjarigen. Er mag nergens reclame of sponsoring plaatsvinden als een kwart van de kijkers of bezoekers minderjarig is. Nu is dat nog 50 procent. De jongerenmuziekzenders mogen helemaal geen alcoholreclame meer vertonen. En op reclameborden naast wegen buiten de bebouwde kom mag ook geen alcohol meer worden aangeprezen.

De alcoholbranche zal een 0900-telefoonnummer instellen om actief de vinger aan de pols te kunnen houden. De boete voor overtreding wordt verdubbeld naar 100.000 gulden. (ANP)