Forse groei aantal banen in N-Amerika

Het aantal arbeidsplaatsen in de Verenigde Staten is vorige maand toegenomen met liefst 408.000, terwijl het percentage werklozen is blijven staan op 4,1 procent. Dat heeft het Amerikaanse bureau voor statistiek gisteravond bekendgemaakt.

Het gemiddelde uurloon nam in maart toe met 0,4 procent. De banengroei en de stijging van het uurloon waren overeenkomstig de verwachtingen van analisten. Economen zijn er nu vrijwel zeker van dat de rente in mei zal worden verhoogd met een kwart procent. Sommigen verwachten nog een verhoging van een kwart procent in juni.

Een groot deel van de groei van het aantal arbeidsplaatsen betrof tijdelijke banen. Zo houden de VS dit voorjaar een volkstelling. Ruim honderdduizend van de nieuwe banen in maart betrof volkstellers.

Daarnaast is maart 2000 volgens de telmethodes van statistici een maand met vijf weken. Daardoor moet de werkelijke banengroei verder naar beneden worden bijgesteld.

Een aantal werknemers van vliegtuigfabrikant Boeing was in februari in staking, maar ging in maart weer aan het werk. Gecorrigeerd zou het aantal banen eerder met ongeveer 200.000 zijn gegroeid.

Opvallend genoeg kwamen er in maart veel banen bij in de bouw maar gingen er banen in de productiesector verloren. Het groeicijfer voor februari was 43.000 nieuwe banen maar dit werd bijgesteld tot 7.000, zodat de gemiddelde banengroei in het eerste kwartaal uiteindelijk ongeveer 190.000 per maand is.

Veel kans op hogere inflatie is er op dit moment niet, tot opluchting van de obligatiemarkt. De aandelen gingen gisteren hun eigen weg en trokken zich weinig aan van het werkloosheidscijfer, maar de obligaties stegen in koers, zodat het rendement, dat zich altijd in tegengestelde richting begeeft, over de 30-jarige staatsobligatie uitkwam op 5,70.

Alan Greenspan, voorzitter van de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zei in een speech in St. Louis, in de staat Missouri, dat hogere productiviteit weliswaar gunstig is en de inflatie laag houdt maar dat inflatie in het algemeen een bron van zorg blijft.