Eis: vijf jaar en tbs in zaak Van Cotthem

Het openbaar ministerie heeft gisteren voor de Rotterdamse rechtbank celstraffen van één tot vijf jaar met tbs geëist tegen de vier verdachten in de zaak-Van Cotthem.

Daniel van Cotthem (17) werd 8 januari in het station van Vlaardingen op zijn hoofd geslagen toen hij te dicht naar de zin van de verdachten langs een fles wodka liep die zij op een trap hadden gezet. Een dag later overleed hij aan de gevolgen van die klap.

De hoogste eis van vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging was voor de 24-jarige Mike H.. Voor zijn 22-jarige vriend Arnoud B. achtte het OM een straf van vier jaar op zijn plaats. Justitie acht tegen beiden ,,medeplegen van lichamelijk letsel met de dood tot gevolg'' bewezen. Bovendien wordt hun poging tot doodslag verweten in een eerder incident dat zich in Maassluis afspeelde.

Arnoud B.'s tweelingbroer Remi hoorde 30 maanden eisen, Mikes vriendin Rita D. (17) krijgt als het aan het OM ligt een jaar jeugddetentie opgelegd.

Mike H. (24) ontkende voor de rechtbank Daniel te hebben geslagen. ,,Ik heb hem een douw gegeven'', zei hij. Tegenover de politie en de rechter-commissaris had hij eerder wel bekend. Volgens Mike had Remi B. (22) de fatale klap gegeven.

Ook zijn betrokkenheid bij het delict in Maassluis ontkende H.. Arnoud B., tweelingbroer van Remi, had verklaard dat hij samen met Mike in november 1999 iemand in Maassluis in het water had gegooid en dat ze waren doorgelopen zonder om te kijken.

Op de vraag waarom zijn `voormalige' vrienden eensluidend verklaarden dat Mike Daniel de vuistslag heeft gegeven, had hij geen antwoord. Op de vraag waarom hij zijn eigen eerdere verklaring nu tegensprak, antwoordde hij dat hij het vertikte nog langer zijn ,,maatjes'' te dekken.

De psycholoog en de psychiater die Mike tijdens zijn detentie onderzochten, komen beide tot het advies dat hij tbs met dwangverpleging moet krijgen. De Leidse psychiater A. van Leeuwen verklaarde voor de rechtbank dat Mike ,,de neiging heeft zich tot in het extreme in zijn maatjes te verliezen''.

De vader van Daniel van Cotthem hield een korte verklaring. Hij zei 15.000 gulden schadevergoeding te willen van de verdachten. Iedere dag moeten ze van dat bedrag een klein deel overmaken naar de Stichting Zinloos Geweld, zodat ze lang aan het fatale incident herinnerd zullen worden.