Draagmoeder niet vervolgd door OM

Het openbaar ministerie ziet af van vervolging van een commerciële draagmoeder. De vrouw heeft voor een mannelijk homostel uit Hornhuizen in 1998 een tweeling op de wereld gezet maar weigert, aldus het stel, de kinderen af te staan.

Uit een `oriënterend strafrechtelijk onderzoek' is justitie in Groningen gebleken dat de vrouw geen nieuwe strafbare feiten heeft gepleegd. De vrouw heeft volgens justitie geen valsheid in geschrifte gepleegd en niemand opgelicht.

Commercieel draagmoederschap is in Nederland sinds 1993 onder bepaalde omstandigheden strafbaar. De bewuste vrouw is in 1997 al door de politierechter in Zutphen veroordeeld, omdat ze in het maandblad Opzij haar diensten als draagmoeder had aangeboden. Het stel uit Hornhuizen had destijds gereageerd. Op 23 maart 1998 beviel ze van een tweeling van een van de mannen. Ze hadden de vrouw volgens eigen zeggen toen al 2.000 gulden `aanbetaald'. Bij aflevering van de kinderen zouden zij haar nog tenminste 18.000 gulden betalen. De vrouw weigerde de kinderen echter af te staan, aldus de wensvaders.

De advocaat van de mannen drong bij het justitie in Groningen aan op vervolging. Eind vorig jaar startte een oriënterend onderzoek. De vrouw kon niet worden vervolgd voor het aanbieden van haar diensten als commerciële draagmoeder omdat ze daar al drie jaar geleden voor was veroordeeld. De advocaat meende echter andere gronden te hebben gevonden voor vervolging. De draagmoeder had volgens hem behalve het homostel ook de drie vaders van haar drie andere kinderen `misleid' en `opgelicht'. De vrouw maakt er, aldus de raadsman, ,,kennelijk de gewoonte van'' om onder valse voorwendselen kinderen als draagmoeder op de wereld te zetten en om die kinderen vervolgens buiten bemoeienis van de vaders voor zichzelf te houden en alleen op te voeden.

    • Geert van Asbeck