DE GEHAASTE KOKER (1)

Niet zozeer tijdgebrek dwingt veel mensen 's avonds tot haastige stappen in de keuken maar de wens bij thuiskomst zo snel mogelijk te kunnen eten. Voorgekookte `verse maaltijden' uit de supermarkt vullen in een handomdraai de maag van de gehaaste koker. Maar schenken die luxe gaarkeuken-maaltijden hem ook enig plezier? Of de voldoening van een zelfbereide smaakvolle maaltijd? Door met vooruitziende blik te koken, hoeft de thuiskoker zich niet als een opgejaagd hert in de keuken te voelen. Met een grote hoeveelheid zelfgetrokken basisbouillon stand-by in de ijskast kan de grootste honger bij thuiskomst snel worden gestild met een kopje soep. Daarna is er geduld om iets lekkers te bereiden. Slechts de benodigde hoeveelheid bouillon wordt opgewarmd en desgewenst voorzien van wat substantiële zaken: soeppasta, blokjes tomaat of courgette, flinterdun gesneden prei of bleekselderij, tuinkruiden, paddestoelen of het soepvlees. Niet alles tegelijk, maar een combinatie van een en ander. De gehaaste koker wordt terzijde gestaan door een hogedrukpan waarmee de bouillon snel is getrokken tijdens een verloren uurtje of als er TV wordt gekeken. Is hij verstandig dan kookt hij met het oog op morgen en overmorgen. En dat gaat zo. Doe krabbetjes, kipkarkas en -vleugels in een hogedrukpan, voeg 2 liter water en zout toe en breng alles aan de kook. Schuim het oppervlak goed af. Voeg de ongepelde ui en plakjes gemberwortel toe, breng de pan op druk en laat hem dan op laag vuur 75 minuten staan. Haal de druk van de pan, leg de kipfilet in de kokendhete bouillon en breng de pan snel weer op druk. Draai dan het vuur uit. Tegen de tijd dat de bouillon in de gesloten pan is afgekoeld, is de kipfilet gaar met behoud van zijn malse sappigheid. Zeef de bouillon, haal het vlees van de botjes en wikkel kipfilet en soepvlees apart van elkaar in plastic folie. Bewaar alles in de ijskast. Schraap het vet van de bouillon af alvorens hem te gebruiken. De koude kipfilet kan bijvoorbeeld de volgende dag samen met rémouladesaus (Recept van 25 maart) worden gegeten of verwerkt worden in een rijstsalade of een gemengde groene salade.

    • Florine Boucher