België vraagt Rwanda om vergiffenis

De Belgische premier Guy Verhofstadt heeft gisteren namens zijn land ,,vergeving'' aan Rwanda gevraagd voor de fouten die België tijdens de genocide in 1994 heeft gemaakt.

Aan de familieleden van in Rwanda omgekomen Belgische para's en burgers vroeg hij hetzelfde. Verhofstadt was met een regeringsdelegatie en door hem uitgenodigde nabestaanden van ruim twintig omgekomen Belgen naar Rwanda gereisd voor de herdenking van hun dood en de genocide op vele honderdduizenden Tutsi's en gematigde Hutu's precies zes jaar geleden.

Na de moord door Rwandese militairen op tien Belgische blauwhelmen in 1994 trokken de Belgische VN-militairen zich uit Rwanda zich terug. Rwandese Hutu's begonnen daarop een massaslachting. Kort tevoren was de Hutu-president van Rwanda omgekomen, toen zijn vliegtuig door onbekenden werd neergehaald.

,,Ik geef hier, tegenover u, de fouten van mijn land toe, van de politieke en militaire overheden'', zei Verhofstadt bij een herdenkingsmomument voor de genocide, dat in aanbouw is in de Rwandese stad Gisozi. ,,Onder onze ogen voltrok zich de genocide. België en de internationale gemeenschap moeten hun fouten erkennen'', aldus de Belgische premier in aanwezigheid van de Rwandese regering en duidenden Rwandezen. ,,Opdat Rwanda de blik op de toekomst zou kunnen richten, op verzoening, moeten wij eerst onze eigen verantwoordelijkheid en onze fouten erkennen. In naam van mijn land, buig ik het hoofd voor de slachtoffers van de volkerenmoord van 1994. In naam van mijn land, in naam van mijn volk, vraag ik u om vergeving.''

Eerder op de dag had Verhofstadt bij de Belgische ambassade in de hoofdstad Kigali een gedenksteen met de namen van de omgekomen Belgen onthuld. Hij zei dat de Belgische regering een zware verantwoordelijkheid voor hun dood draagt. ,,Ze faalde in haar meest fundamentele opdracht. Zij heeft haar landgenoten niet beschermd.'' Verhofstadt voelt zich sterk betrokken bij de gebeurtenissen in Rwanda sinds hij enkele jaren geleden als rapporteur van een parlementaire onderzoekscommissie optrad.

Verhofstadts woorden gaan verder dan die van andere leiders. President Clinton sprak twee jaar geleden tijdens een bezoek aan Rwanda van de ,,zonde der afzijdigheid'' en VN-secretaris-generaal Kofi Annan van zijn ,,diepe spijt''. De Rwandese interim-president Kagame sprak gisteren van een ,,moedige daad'' van Verhofstadt. Nabestaanden van de omgekomen Belgen zeiden dat de premier de ,,juiste woorden'' had gesproken.

    • Hans Buddingh'