Babbelboxen gaan plat

Wie van de lagere telefoontarieven in het weekend gebruik wilde maken om eens lekker te gaan chatten, heeft grote kans bedrogen uit te komen. Uit woede over de voortdurende aanvallen van `hackers' hebben beheerders van computerservers in vrijwel heel Europa en een deel van de Verenigde Staten het dataverkeer op het zogeheten IRC-netwerk (Inter Relay Chat) stilgelegd. De actie, die gistermiddag is begonnen, duurt tot vanavond acht uur.

Reden voor de actie is de overlast die serverbeheerders ondervinden van `pubers' die zoveel informatie naar een server sturen dat die voor ander verkeer niet meer bereikbaar is. ,,We worden er doodmoe van'', zegt R. van Mook van de Universiteit Twente, beheerder van één van de vier computerservers die IRC in Nederland doorgeven. De aanvallen bezorgen hem grijze haren. ,,Als je het hele Internet wilt verzieken is dit dé manier'', zegt hij. ,,Een dergelijke aanval kost enorm veel tijd en geld. Bovendien beginnen de klanten en de universiteit te klagen, en terecht.''

Onlangs ondervonden in de VS grote Internetbedrijven als de elektronische boekhandel Amazon.com en zoekmachine Yahoo veel schade van computerkrakers, wat leidde tot de roep om meer maatregelen vanuit de overheid tegen misbruik van Internet. Eerder deze week bleken hackers een lek te hebben gevonden in de website van Newconomy, het bedrijf van Maurice de Hond.

De beheerders van de IRC-servers, allemaal vrijwilligers, hopen met de actie een duidelijk signaal af te geven richting de onrustzaaiers. ,,Als deze aanvallen niet stoppen, sluit ik niet uit dat dit deel van Internet gaat verdwijnen'', aldus Van Mook. De beheerder weet niet goed waar de aanvallen uit voortkomen. ,,Vaak zijn het pubers die tijdens het chatten ruzie krijgen met een andere gebruiker en dan diens server aanvallen, echt heel kinderachtig. Ze hebben blijkbaar niets beters te doen.'' Het initiatief voor de actie van gisteren en vandaag is afkomstig uit Duitsland, waar een serverbeheerder zijn IRC-activiteiten inmiddels heeft gestaakt uit onvrede met de Internet-terreur.

,,Er zijn verschillende felle discussies geweest over de actie, maar uiteindelijk heeft het grootste deel van de serverbeheerders toch besloten dat een duidelijk signaal noodzakelijk was'', aldus Van Mook. Volgens hem reageren normale gebruikers van de IRC-chatboxen overwegend positief op de actie.