ADO Den Haag

De gemeente Den Haag wil de noodlijdende voetbalclub ADO Den Haag twee miljoen gulden schenken. Een verstandige beslissing?

ADO Den Haag?

Mark Wotte, trainer FC Den Bosch en oud-trainer ADO Den Haag: ,,De gemeente Den Haag heeft al jaren niets meer voor ADO gedaan. En dat terwijl een voetbalclub een belangrijke rol vervult in het maatschappelijke leven. Als ADO een goede eredivisieclub wordt, is dat prima reclame voor de stad Den Haag. Dat moet de gemeente zich toch ook realiseren? Het is natuurlijk een belediging voor de stad dat ADO nog steeds in de eerste divisie speelt. Aan de schenking van de gemeente moeten wel een aantal voorwaarden verbonden worden. Want ik kan me voorstellen dat de een of andere belastingbetaler niet blij is met deze gift.''

Alfons Groenendijk, speler FC Utrecht en oud-speler ADO Den Haag: ,,Elke voetbalclub heeft nu eenmaal een tekort, en het gebeurt wel vaker dat een gemeente financiële gaten dicht. Belastinggeld wordt zomaar in voetbalclubs gestoken? Ach, er wordt zoveel geld verdiend in dit land. Bovendien heeft een club een bepaalde waarde voor de stad. De mensen die nu roepen dat de gemeente Den Haag het geld beter anders had kunnen besteden, staan straks juichend voor het stadhuis als ADO onverhoopt zou promoveren. Helaas heeft ADO een wat minder goede naam door problemen uit het verleden. Bedrijven staan niet te springen om hun geld in de club te steken.''

Rob Jansen, directeur Sport Promotion en mede-eigenaar ADO Den Haag: ,,Ik ben blij dat de gemeente wil overgaan tot deze gift. Het is natuurlijk jammer dat ADO geld nodig heeft van de gemeente. Maar dat gebeurt elders in het land ook, kijk maar naar Groningen en Volendam. Een club is nu eenmaal altijd op zoek naar externe geldschieters. Het ultieme doel van ADO? Zo snel mogelijk terugkeren naar de eredivisie. Dat is het beste voor de club.''

Martin Jol, trainer RKC Waalwijk en oud-speler van ADO Den Haag: ,,RKC Waalwijk krijgt ook subsidie van de gemeente, dus waarom zou ADO geen geld kunnen ontvangen? Ik kan me de scepsis van sommige mensen wel voorstellen. ADO is al jaren een noodlijdende club. Een tijdje terug waren er bij een thuisduel slechts vierhonderd betalende toeschouwers. Aan de andere kant: als het goed gaat met de vereniging zitten er zo achtduizend man in het stadion. Als ik in de gemeenteraad had gezeten had ik ook voor dit plan gestemd. Belastinggeld wordt zomaar aan een club geschonken? Als je ziet waar het belastinggeld tegenwoordig naar toegaat, is een voetbalclub nog niet eens zo'n slechte optie.''

Dé Stoop, oud-voorzitter ADO Den Haag: ,,Twee miljoen gulden is een klein bedrag op de hele begroting van een gemeente. ADO heeft het moeilijk, dan moet de gemeente de club helpen. Als in schouwburgen geld wordt gestoken mag een voetbalclub ook weleens wat krijgen. In andere steden worden voetbalclubs ook financieel gesteund. Een succesvolle voetbalclub kan goud waard zijn voor een stad.''

C. Bogers, Haags gemeenteraadslid voor GroenLinks en belast met sportzaken: ,,ADO probeert een beter imago te krijgen. Maar een imago moet je winnen, niet kopen. In maart kreeg de club al 500.000 gulden van de gemeente, daar was ik het niet mee eens. Bij die

bijdrage van twee miljoen gulden zet ik ook vraagtekens. Dat geld zal de club vooral gebruiken voor het doen van achterstallige

betalingen. Maar wordt er ook iets gedaan aan beleid voor de lange termijn? De relatie met de

amateurverenigingen is niet best en het bedrijfsleven staat ook niet te springen om te participeren in ADO. Als gemeente moeten we het beschikbare geld verantwoord besteden. En ik weet niet of daar in het geval van ADO sprake van is.''

    • Marcel Abrahams