Vakbond: WOL moet aandelen terugkopen

Vakbond de Unie wil dat Internetbedrijf World Online de aandelen van zijn werknemers in het eigen bedrijf terugkoopt tegen de introductieprijs van 43 euro. Dit heeft voorzitter J. Teuwen gisteren gezegd in het tv-programma Netwerk. De aandelen hebben sinds de beursgang veel waarde verloren.

De Unie krijgt dagelijks telefoontjes van ,,verontruste werknemers van World Online'', zegt S. Holterman, voorzitter van de bedrijfsgroep ICT (3500 leden). Ook werknemers die geen lid zijn van de vakbond bellen. Een grote groep werknemers heeft geld geleend van World Online om aandelen te kopen in het bedrijf. Ze zagen binnen een paar weken na de beursgang de koers halveren. ,,De baas, Nina Brink, is er echter wel goed uitgesprongen'', aldus Holterman. Onlangs bleek dat Brink tweederde van haar aandelen vóór de beursgang verkocht tegen 6 euro per stuk, ,,om de financiële toekomst van haar familie veilig te stellen''. Zij heeft daarmee 200 miljoen gulden verdiend. Sinds twee dagen stijgt de koers weer, vanochtend tot 19 euro.

Holterman schrijft een brief aan de ondernemingsraad van World Online waarin hij vraagt te ,,discussiëren'' over de problemen waarin werknemers zijn gekomen. Ook wil hij met de bedrijfsleiding praten over de gevolgen van de personeelsleningen. ,,Als je voor 30.000 gulden hebt geleend om aandelen te kopen en de koers daalt almaar, dan ben je met handen en voeten gebonden aan het bedrijf.''

Het aantal initiatieven tegen World Online blijft groeien. Zo werd gisteren bekend dat de Nederlandsche Bank onderzoek doet naar de rol van ABN Amro bij de beursgang.

De advocaten Spong en Hammerstein bereiden een claim voor namens gedupeerde werknemers van Brink. Die procedures maken kans voor de rechter, volgens juristen.

Tegelijk heeft een aantal organisaties websites geopend waar gedupeerden zich kunnen verenigen. Op www.redwol.com en www.emissies.com kunnen beleggers zich aanmelden. Bij emissies.com worden beleggers op de hoogte gehouden van de juridische procedures, die zo goedkoop mogelijk gehouden moeten worden door het aantal beleggers.

In de Tweede Kamer willen de PvdA en GroenLinks dat er wettelijke regels komen die (renteloze) leningen aan personeel voor de aankoop van aandelen aan banden leggen. Volgens Kamerlid F. Crone (PvdA) zouden leningen maximaal één of twee maandsalarissen mogen bedragen.

DOSSIER WOLwww.nrc.nl