Terugtreden ÖVP voorkomt crisis EVP

De Europese Volkspartij (EVP) is aan een interne crisis ontsnapt dankzij de Oostenrijkse ÖVP. De ÖVP heeft zich gisteren tijdelijk uit de EVP teruggetrokken. Daardoor is voorkomen dat de EVP moet stemmen over het verzoek van drie christen-democratische deelpartijen om de Oostenrijkse zusterpartij uit de Europese organisatie te zetten.

Zo'n stemming zou vrijwel zeker gunstig voor de ÖVP zijn afgelopen. Maar de verwachting was dat dit tot grote problemen binnen de EVP zou leiden, waar een minderheid de ÖVP weigert als gelijke te behandelen sinds deze partij in Oostenrijk een regeringscoalitie heeft gevormd met extreem-rechts. De uitstoting van de ÖVP was gevraagd door de Franse UDF, de Italiaanse PPI en de Belgische Franstalige PSC.

De oorspronkelijk christen-democratische EVP is de laatste jaren ingrijpend veranderd door de toetreding van conservatieve partijen. Het betreft met name de conservatieven van de Spaanse premier Aznar en Forza Italia van de Italiaanse mediamagnaat Berlusconi. In de EVP-fractie in het Europees Parlement zijn bovendien de Britse Conservatieven opgenomen. Bij de christen-democratische partijen, waaronder het Nederlandse CDA, bestaat onvrede over het toenemend gewicht van de conservatieven. Handhaving van de ÖVP zou dit ongenoegen mogelijk hebben gestimuleerd.

EVP-voorzitter Martens heeft met de Oostenrijkse kanselier en ÖVP-partijleider Schüssel afgesproken dat de ÖVP tijdelijk niet meedoet aan het werk van de EVP. Daardoor kon een stemming binnen de EVP vermeden worden. Een EVP-commissie onder de Nederlander Van Velzen moet een rapport over de situatie in Oostenrijk opstellen. Op grond daarvan moet over enkele maanden beslist worden of de ÖVP weer in de EVP opgenomen kan worden. De stap terug van de ÖVP heeft geen gevolgen voor de positie van de zeven ÖVP-Europarlementariërs. Zij blijven gewoon deel uitmaken van de EVP-fractie in het Europees Parlement.