Spanningen over plan wachtlijsten

Binnen het platform dat de wachtlijsten in ziekenhuizen en Riagg's moet aanpakken zijn grote spanningen ontstaan tussen de deelnemers. De aanleiding vormt het optreden van VNO-NCW. Dat verraste het platform onlangs met de publicatie van een eigen plan, samen met de PvdA opgesteld, voor de aanpak van de wachtlijsten. Over dat plan zijn de meningen verdeeld.

Vanmiddag probeert de voorzitter van het platform, D. Dees, in een extra vergadering de ,,neuzen weer in dezelfde richting'' te krijgen. Op 10 mei zal het platform op verzoek van minister Borst (Volksgezondheid) adviseren over het plan van VNO-NCW om verzekeraars extra operaties openbaar te laten aanbesteden.

De medeopsteller van dat plan, Tweede-Kamerlid Oudkerk (PvdA) beschuldigde Dees vorige week in de Kamer van leugens, omdat deze ontkende dat er in het platform over was gesproken. Volgens de deelnemers aan het platform heeft Dees echter gelijk en waren ze ,,onaangenaam verrast'' door de actie van VNO-NCW en PvdA. Ook voor de vereniging van ziekenhuizen (NVZ), was het plan een verrassing. NVZ is sinds kort lid van VNO-NCW is en haar voorzitter, prof. dr. W. Lemstra, heeft zitting in het dagelijks bestuur van VNO-NCW.

Volgens ziekenhuizen en verzekeraars bevat de voorgestelde aanpak van VNO-NCW en PvdA weinig echt nieuws in vergelijking met wat door het platform inmiddels in gang is gezet. VNO-NCW en PvdA willen dat zorgverzekeraars landelijk de noodzakelijke operaties `aanbesteden'. In de aanpak van het platform gebeurt dit in een iets andere vorm regionaal. Verzekeraars en ziekenhuizen werken nu ook al regionaal samen. De verzekeraar heeft er dan ook niet alleen belang bij dat alleen die operaties worden uitgevoerd, maar ook dat de wachtlijsten van het ziekenhuis kleiner worden, aldus Dees.

Als dit landelijk gebeurt, bestaat het gevaar dat ziekenhuizen weliswaar de patiënten van de die ene verzekeraar behandelen, maar dat dit ten koste gaat de reguliere productie. VNO-NCW en PvdA zien het daarbij niet als bezwaar dat patiënten zich mogelijk elders in het land moeten laten behandelen - als dat ziekenhuis hun verzekeraar het goedkoopste aanbod heeft gedaan. Gisteren steunde de PvdA in de Tweede Kamer een motie waarin bezwaar wordt gemaakt tegen sluiting van ziekenhuizen als daardoor patiënten verder moeten gaan reizen. Voorlopig gaat het platform met haar eigen aanpak door, zo bevestigde Minister Borst gisteren. Wel vindt ze dat het plan van VNO-NCW en de PvdA ,,waardevolle elementen'' heeft.