Raad van Europa bestraft Rusland

De parlementaire assemblee van de Raad van Europa heeft Rusland gisteren het stemrecht ontnomen in afwachting van de schorsing van Rusland als lid van de Raad, wegens schending van de rechten van de mens in de Tsjetsjeense oorlog. De Russische delegatie liep na de stemming boos de zaal uit.

De assemblee eiste van het Comité van Ministers van de Raad van Europa dat het een schorsingsprocedure tegen Rusland begint als Moskou niet instemt met een ,,onmiddellijke en volledige'' wapenstilstand en als het geen dialoog begint met de Tsjetsjenen. In afwachting van de schorsing werd de Russische delegatie in Straatsburg haar stemrecht in de assemblee ontnomen. Het is in de 51-jarige geschiedenis van de Raad van Europa nog niet voorgekomen dat een lidstaat wordt geschorst. Van de Raad, die waakt over de rechten van de mens en de democratie in Europa, zijn 41 landen lid. Rusland trad in 1996 toe.

De assemblee debatteerde gisteren ruim vijf uur over een rapport van het Britse lid Lord Judd, die namens de Raad onlangs een bezoek aan Tsjetsjenië heeft gebracht. Hij had aanbevolen Rusland tot 31 mei de tijd te geven in te gaan op de eis in Tsjetsjenië een wapenstilstand af te kondigen en een dialoog te openen. De assemblee ging verder dan haar aanbeveling. Ze kwam in een resolutie tot de conclusie dat Rusland ,,enkele van zijn belangrijkste verplichtingen onder de Europese Conventie over de rechten van de Mens en het internationale humanitaire recht heeft geschonden''. Deze resolutie werd met een ruime tweederde meerderheid aangenomen.

Na de stemming over het stemrecht liepen vijftien van de achttien leden van de Russische delegatie woedend de zaal uit, al spoedig gevolgd door hun drie resterende collega's. ,,We zijn niet meer in staat samen te werken'', zei delegatieleider Dmitri Rogozin. ,,U bent verantwoordelijk voor uw beslissingen. Tot ziens.'' Later zei hij dat ,,de nationale waardigheid''van Rusland op het spel stond.

De ultranationalist Vladimir Zjirinovski – lid van de Russische delegatie in Straatsburg – zei: ,,Dit is heel goed. Het is een nieuwe Koude Oorlog die Rusland van pas komt. Het is formidabel: wij vechten tegen het terrorisme en de Raad van Europa steunt het.'' Hij vond dat Rusland uit de Raad van Europa moest stappen om in Tsjetsjenië ,,wreder'' te kunnen optreden. ,,Dit is de tijd niet om te horen dat we de rechten van de mens schenden. Dit is niet goed voor mijn oren. Dit is niet goed voor mijn haar. Ik ken de situatie en denk dat Rusland wreder moet optreden. Het zou makkelijker zijn geen lid [van de Raad van Europa] te zijn. Europa verveelt me'', aldus Zjirinovski. (AFP, Reuters, AP)