ORZO MET ZEEBANKET

U kunt als u verse mosselen en rauwe ongepelde garnalen gebruikt en die van tevoren kookt, het kooknat bij de visbouillon doen. Dit levert een nog smakelijker bouillon op. U kunt anders desgewenst een Thais visbouillonblokje, een `Tom Yam' blokje van Knorr gebruiken. Het is licht pikant, dus denk in dat geval aan de hoeveelheid verse chilipeper u verder verwerkt.

Fileer de hele ansjovis als u die gebruikt en snijd ze in stukjes. Laat anders de ansjovisfilets uit de olie even uitlekken en snijd ze dan in stukjes. Zet weg. Snijd de preien bij, snijd ze in de lengte doormidden en spoel schoon onder de koude kraan. Snijd de prei dan in dunne plakken en laat goed uitlekken in een vergiet. Pel de sjalotjes en knoflook, snijd de knoflook in de lengte doormidden en verwijder eventueel het groene kiempje in het midden. Snipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn. Snijd de chilipeper bij, verwijder desgewenst het zaad en hak fijn. Doe de tomaten in een kom, giet er zo veel kokend water over dat ze onderstaan en laat circa 1 minuut staan. Ontvel en ontzaad ze en snijd in grove stukken.

Verhit de boter en olie in een grote koekenpan op een middelhoog vuur. Fruit er de sjalotjes en knoflook circa 1 minuut in en schep er dan de prei door. Laat onder af en toe omscheppen circa 2 minuten bakken. Schep er de ansjovissen door en roerbak circa 1 minuut tot ze gesmolten zijn. Schep er de tomaten en de orzo door en schep om. Giet er de wijn over en laat 1 minuut koken. Giet er de bouillon over, schep er het zeebanket door en bestrooi met zout en peper. Breng aan de kook, leg er het deksel op en draai het vuur laag. Laat 10 tot 15 minuten sudderen tot de orzo gaar is en bijna al het vocht opgenomen is. Garneer met peterselie en dien op.

    • Kim Maclean