Onmiskenbaar Engels

De Britse popgroep Embrace is op weg naar de top met de ene hit na de andere. Hun muziek is onmiskenbaar Engels, maar wars van Londense modegrillen. ,,Cynisme en ironie zijn er al genoeg in de muziekwereld.''

Het stadje Huddersfield in het Engelse graafschap Yorkshire staat niet bekend om een groots popverleden. De Beatles traden er in november 1963 op en de Sex Pistols gaven er hun allerlaatse Engelse concert. Behalve Billie Curry van Ultravox bracht het stadje geen beroemde popmuzikanten voort. Maar daar komt verandering in dankzij de jonge groep Embrace.

De muziek van Embrace is onmiskenbaar Engels, met echo's van het optimistische alles-of-nietsgevoel van Oasis en de breed uitwaaierende klank van The Verve. Toch willen de broers Danny en Richard McNamara (respectievelijk zang en gitaar) niet geassocieerd worden met Britpop als genre. ,,Wij komen uit het noorden van Engeland, ver van de modegrillen die in Londen komen en gaan'', zegt Danny. ,,Het clichébeeld van het grimmige, barre noorden is een verzinsel van Londenaren met een misplaats superioriteitsgevoel. Het feit dat wij in het dagelijks leven omringd worden door uitgestrekte landschappen en oogverblindend natuurschoon, sluit niet uit dat er bij ons ook belangrijke gebeurtenissen op het gebied van kunst en techniek plaatsvinden. Voor een popgroep is het verstandig om zo lang mogelijk uit Londen weg te blijven. Een eigen stijl laat zich beter ontwikkelen als het niet in het volle zicht van een modebewuste scene gebeurt. Wij waren al zes jaar bezig toen we onze eerste plaat maakten. In Londen zouden we nooit zo'n hechte groep geworden zijn, omdat muzikanten met het kleinste beetje talent daar meteen worden uitgeroepen tot een sensatie. Om een week later bij het grofvuil gezet te worden.''

Songschrijvers Danny en Richard houden van muziek met een positieve inslag, zoals bleek uit de blijmoedige teneur van All you good good people. ,,Cynisme en ironie zijn er al genoeg in de muziekwereld'', vindt Richard. ,,Onze teksten hoeven niet clever-clever te zijn. Songteksten geven onze diepste gevoelens en verlangens weer, zonder valse pretenties of gekunstelde gedachten. Ik heb het grootste respect voor iemand als Jarvis Cocker van Pulp, die een ironisch nummer als `Common people' kan schrijven vanuit een oprecht persoonlijk perspectief. Dat zou ons moeilijk vallen, omdat we niet zo academisch onderlegd zijn. We zingen over datgene wat er om ons heen gebeurt en we putten uit eigen ervaring.''

Op de tweede cd Drawn From Memory heeft Embrace de bombast van het debuut ingewisseld voor ingetogen popsongs met een melancholieke ondertoon. Terwijl collega-popmuzikanten zich soms als voetbalvandalen gedragen, pleit Embrace in het nummer `Hooligan' voor verdraagzaamheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Het kan ze niet schelen dat ze daardoor het imago van brave Hendriken riskeren, in de wetenschap dat mega-succesgroepen als U2 en (meer recent) Travis groot zijn geworden zonder hotelkamers te verbouwen of interviewsessies te verknallen door drank- en druggebruik. ,,Ik wil geen popster zijn die cocaïne snuift en supermodellen neukt'', zegt Danny. ,,Die valse schijnwereld probeer ik te mijden. Op het podium hou ik niet van lege gebaren, net zo min als ik een publiek op wil jutten met nietszeggende stadionrock. Als er bij ons in de zaal iemand een aansteker tevoorschijn haalt, dan is het waarschijnlijk om er een sigaret mee aan te steken.''

Huddersfield staat nog niet op de kaart als een gewild rock & roll-mekka. Maar het ABC-theater waar de Beatles in 1963 optraden, is er nog steeds. ,,Ik geloof dat de naam is veranderd'', zegt Richard, ,,maar als je er op Market Street iemand naar vraagt, wijzen ze je de weg. Mijn ouders zijn indertijd naar dat concert geweest, geloof ik. Alle groten hebben ze daar gezien: The Beatles, The Beach Boys, Ike & Tina Turner, The Temptations, Junior Walker, Diana Ross & The Supremes. Allemaal in Huddersfield, dus er is geen Londenaar die mij wijs kan maken dat we uit een achterlijk gebied komen.''

Embrace: Drawn From Memory (Virgin 72438 49014). Concert 8 april Melkweg Max, Amsterdam.

    • Jan Vollaard