Lulu Wang wordt reisleidster

``Leuk idee hè? Wilt u zelf niet mee?'' Lulu Wang heeft er zin in. De schrijfster gaat vanaf 16 mei `twee schitterende 8-daagse 5-sterrenreizen' begeleiden naar haar stad van herkomst, Bejing. Vorige week adverteerde reisbureau Sterprodukties met de speciale Lulu Wang-Chinareis in deze krant en het Algemeen Dagblad. Een dag later waren dertig van de tachtig plaatsen al geboekt; gisteren stond de teller op vierenveertig.

Lulu Wang zal met de twee groepen toeristische trekpleisters als het Plein van de Hemelse Vrede, de Verboden Stad en de Chinese Muur bezoeken. Ze verzorgt daarbij een `culturele en literaire aanvulling' op het gangbare programma: ``Ik zal de deelnemers langs verschillende locaties uit mijn boeken voeren, en daar voorlezen uit eigen werk. Ik vertaal ook poëziefragmenten op tempelpilaren, om het verband tussen mijn werk en het bloemrijke Chinese taalgebruik aan te tonen.''

Het idee voor de toeristische auteursreis ontstond toen Wang enige tijd geleden haar werk kwam signeren in de ECI-boekenwinkel waarmee Sterprodukties zijn pand deelt. ``Mevrouw Wang staat volop in de belangstelling, en China is voor ons een belangrijke markt,'' aldus commerciëel directeur J. Bommer. Bij de reissom van 1998 gulden is een gesigneerd exemplaar van één van Wangs boeken inbegrepen. Bommer: ``Kunnen ze in het vliegtuig meteen gaan lezen.''

Wang leidt de groepen ook rond over de campus van de Universiteit van Bejing – althans, over de voor het publiek toegankelijke gedeelten. Wang: ``De Nederlanders zullen zich verbazen over de massaliteit van alles. Ik hoop dat we in de gaarkeukens kunnen kijken, die zijn enorm.'' Het bezoek aan Wangs oude alma mater dient ook ter inspiratie van de schrijfster zelf, wier derde roman zich aan de universiteit van Bejing zal afspelen.

Naast Wang gaat er ook een reguliere reisleider mee. Bommer: ``Van de ins en outs van het reisleidersvak heeft mevrouw Wang natuurlijk geen verstand. Ze vervult een ondersteunende taak, náást onze eigen gids.''

    • Sandra Heerma van Voss