Legionella gevonden in koeltoren

Beheerders van koeltorens in Nederland moeten aan normen en richtlijnen worden gebonden om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen. Dat vindt de gezondheidsdienst GGD in Rotterdam na de vondst van de levensbedreigende bacterie in het koelwater van een koeltoren van kunstmestfabriek Kemira Agro in Rozenburg.

Volgens de GGD was er geen sprake van een groot risico voor de volksgezondheid. Daarvoor was de aangetroffen concentratie van de bacterie te laag. Bovendien overleeft de bacterie niet in de hete stoompluim uit de koeltoren. Voor de wijde omgeving was er dan ook geen risico, aldus de GGD.

Enig risico was er wel voor de onmiddellijke omgeving van de toren. Door verdamping van koelwater ontstond daar een nevel die mogelijk besmet was. Het bedrijf heeft extra chloorbleekloog aan het koelwater toegevoegd om de bacterie te doden. Het besmettingsrisico is daardoor geweken.

Er bestaan in Nederland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Engeland, geen wettelijke regels om een besmetting met legionella te voorkomen. Sinds de uitbraak van de bacterie op de Westfriese Flora in Bovenkarspel werkt het ministerie van VROM aan regels voor warmwatersystemen.