Juridisch talent uit Z-Afrika

Grote Nederlandse advocatenkantoren hebben een nieuwe bron van talent ontdekt: Zuid-Afrika. De Brauw Blackstone Westbroek, Stibbe en de Nederlandse Cliffort Chance hebben het afgelopen anderhalf jaar een of twee Zuid-Afrikanen in dienst genomen en Allen Overy (voorheen Loeff Claeys Verbeke) heeft er al sinds vier jaar enkele in dienst. In totaal werken nu zeker tien Zuid-Afrikaanse advocaten in Nederland.

In de slag om sterke advocaten die vloeiend Engels spreken en bekend zijn met het Engelse rechtssysteem, blijken Zuid-Afrikanen het goed te doen in Nederland, zegt I. Jankovich, directeur van Legal FlexForce, een wervings- en selectiebureau voor juristen. ,,Zuid-Afrikanen hebben één belangrijk voordeel ten opzichte van andere buitenlanders: ze spreken Afrikaans en begrijpen dus al snel het Nederlands.'' In de markt van fusies en overnames is de voertaal Engels, ook het alleen Nederlandse bedrijven betreft.

De Zuid-Afrikanen zelf beschouwen de Nederlandse markt als een mooie stap in hun carrière, zegt J. Jaarsma, algemeen secretaris van De Brauw Blackstone Westbroek. ,,In Zuid-Afrika is het aantal interessante fusies en overnames gering, vergeleken met Nederland. Ze kunnen hier in een paar jaar veel leren en met die kennis terugkeren naar hun land.'' Jankovich, van Legal FlexForce, heeft zelfs meegemaakt dat een Zuid-Afrikaan die in eigen land partner was, dit jaar een baan als medewerker koos bij een Nederlands kantoor.

ADVOCATEN VAN DE KAAP: pagina 3

    • Frederiek Weeda