Internationaal

LONDEN

De Londense effectenbeurs wist zich vanmorgen gesterkt door het optimisme op Wall Street. Onder aanvoering van de weer opgeleefde technologiewaarden, de mediafondsen en de telecomaandelen steeg de FTSE-index met 0,8 procent tot 6500 punten. Mediagigant Vodafone AirTouch nam 14 punten van de stijging voor zijn rekening. Branchegenoot Pearson werd rijkelijk beloond voor de tv-fusie met CLT-Ufa.

FRANKFURT

De Duitse beurs wist niet te profiteren van het gematigde optimisme elders in Europa. De DAX-index was 0,1 procent lager op 7439 punten. De mineurstemming kwam vooral voor rekening van de financiële waarden. Dresdner Bank leverde ruim 4 procent in nu het bedrijf heeft aangegeven voorlopig niet te willen samenwerken met andere banken.

PARIJS

De Parijse beursgraadmeter liet vanmorgen een grillig verloop zien. Beleggers zijn in de ban van de Amerikaanse werkloosheidscijfers die vandaag bekend zullen worden. De CAC-40 steeg in de loop van de morgen met 0,2 procent naar 6236 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio moest vanmorgen genoegen nemen met een relatief magere winst. De Nikkei-index steeg met 0,15 procent tot 20.253 punten. De stijging bleef beperkt doordat Internetinvesteerder Softbank voor verliezen waarschuwde. Verder hield de nieuwe Japanse premier Yoshiro Mori zijn eerste toespraak in het parlement. Daaruit bleek dat hij het economische beleid van zijn voorganger wil voortzetten. Eerst moet de economie volledig zijn hersteld, dan kunnen de schulden worden afgelost, aldus Mori.

Zuid-Korea was de grootste uitschieter in Azië. Op deze beurs gingen de aandelenkoersen met gemiddeld 4,1 procent omhoog. In Hongkong stond de beursindex aan het slot van de handel 2,7 procent hoger. De aandelenkoersen in Australië boekten een gemiddelde stijging van 0,8 procent.

NEW YORK

Op Wall Street wist het Dow-Jonesgemiddelde zich gisteren te herstellen en ook de Nasdaq richtte zich verder op. Het feit dat de crisis feitelijk maar twee dagen duurde, lijkt het zelfvertrouwen van beleggers te hebben gesterkt. De Nasdaq won 0,7 procent (80 punten) op 11.114 punten. De gezamenlijke hightechfondsen pakten zelfs 2,4 procent. De Dow Jones stond eerder op de dag nog op een winst van 168 punten maar moest die met de nieuwe werkloosheidscijfers van vandaag in het vooruitzicht weer inleveren. Ook winstnemingen na het herstel van woensdag, vooral bij farmaceutische bedrijven, drukten de gemiddelden gisteren enigszins.