In Servische stad stemt men per ontvoering

In Zrenjanin in het noorden van Servië hebben aanhangers van president Miloševic laten zien hoe men zich een meerderheid in de gemeenteraad verschaft als men die niet heeft: ontvoer een tegenstander en stem een paar anderen gauw weg.

Op die manier hebben in Zrenjanin de socialisten van president Miloševic zichzelf zo'n meerderheid verschaft, ondanks de woede van de oppositie die het stadhuis bezette en de straat opging, maar aan de uitslag niets meer kon veranderen.

In de raad van Zrenjanin, in de Vojvodina, houden de twee politieke kampen in Servië elkaar in evenwicht. Zrenjanin heeft een socialistische burgemeester, maar in de raad hebben de partijen van de regerende coalitie van president Miloševic en de partijen van de Servische oppositie beide 33 zetels. En dat maakte tot dusverre de besluitvorming moeilijk.

Vóór de gemeenteraadszitting van woensdag werd een lid van de oppositie door onbekende mannen uit zijn huis gehaald, in een auto gezet en urenlang rondgereden. Terwijl de man was ontvoerd kwam de gemeenteraad bijeen. Profiterend van zijn afwezigheid namen de socialisten heel democratisch een maatregel aan waardoor twee andere leden van de oppositie hun mandaat en aldus het lidmaatschap van de gemeenteraad verloren. De socialisten hebben nu een keurige meerderheid in de raad. Profiterend van de afwezigheid van de ontvoerde keurde de raad in één moeite door de begroting goed. Na de beide stemmingen werd het ontvoerde gemeenteraadslid keurig thuis afgezet.

Uit protest tegen het optreden van de socialisten bezetten vijfentwintig gemeenteraadsleden van de oppositie woensdag het stadhuis. Ze barricadeerden zich en hielden het stadhuis in de nacht op donderdag bezet. Gisteren verschenen veiligheidswachten die de bezetters een ultimatum gaven: ze moesten vertrekken of zouden worden verwijderd. De bewakers maakten van hun aanwezigheid gebruik door de deur naar het balkon van het stadhuis dicht te timmeren, dit om te verhinderen dat de protesterende gemeenteraadsleden het zouden betreden om de menigte boze betogers vóór het stadhuis toe te spreken.

De bezetting van het stadhuis werd daarop opgeheven, volgens een van de bezetters om geweld van de kant van de politie – met het risico van daaruit voortkomend straatgeweld – te voorkomen. (Reuters, AP, AFP)