Ik kots van Pokémon

EEN 10-JARIGE JONGEN uit Haarlem is vorige week beroofd van 250 Pokémon-kaarten, die hij net voor ongeveer 300 gulden had gekocht. De rover was een 13-jarige jongen. De 10-jarige beroofde is met zijn vader naar de politie in Haarlem gegaan. Daar kennen ze het probleem. Volgens de Haarlemse politie hangen er rond winkels waar Pokémon wordt verkocht wel vaker `groepjes overvallers' die kinderen van verse kaarten beroven. De politie gaat er extra op letten: in Haarlem is dus nu ook Pokémon-politie, zoals het Algemeen Dagblad het noemt. Lang niet iedereen is blij met de Pokémon-rage. ,,Ik vind Pokémon maar dom'', schrijft Lotte Mulder (11) uit Haarlem. ,,Ten eerste vind ik zo'n pakje kaarten bespottelijk duur. De verkopers van de sigarenzaakjes worden er alleen maar rijker van. Ik weet bijna 100 procent zeker dat de Pokémonkaarten, net als de flippo's straks op zolder komen te liggen, Dan is de rage voorbij. Daar ging het geld uit moeders portemonnee.''

Er is nog een reden waarom ze Pokémon onzin vindt: ,,Pokémonkaartjes zijn gewoon kaartjes met een tekening erop. Je kan beter een stukje karton nemen en er zelf een wezen op tekenen. En dat is dan ook nog eens gratis. En misschien kan jij wel hele mooie tekeningen maken.'' Lotte vind het goed dat bij haar op school Pokémonnen verboden is. Want kinderen gingen vechten op het schoolplein: ,,Vechten om zoiets is toch helemaal niet nodig?'' Ze vindt het allemaal maar niks, Pokémon, behalve Pikachu: die vindt ze wel leuk.

Nou, dan is Marleen Renders (10) nog meer anti. Ze schrijft over die `rot pokimon': ,,Ik heb er de buik vol van en ik kots ervan.'' Ze vindt het ook stom dat de Kinderpagina aandacht aan Pokémon geeft. Ze hoopt dat er veel kinderen nog brieven sturen die net als zij heel erg tegen Pokémon zijn. En dat kinderen graag Pokémonkaarten willen hebben, vindt ze aanstellerij: die kaarten zijn veel te duur. ,,Net als tamagotchi en Furby zal deze rage wel snel over zijn...Toen de tamagotchi's in waren kwam de Furby en toen kwam de Pokémon en werd die `te gave' Furby ineens een `zeurbeest'; nou weg die ƒ 99. Zo zal het met alle rages gaan. En als je het niet hebt dan hoor je er niet mee bij, nou ik vind dat niet zo erg. Maar als je dat wel erg vind dan moet je maar eens leren dat niet erg te vinden.''