Hightech trekt weer aan op Beursplein 5

Beleggers omarmen de technologiefondsen weer. Zelfs het veelgeplaagde Internetbedrijf World Online kon vanochtend een fraaie koerswinst laten zien. Ook UPC was een grote winnaar.

Amsterdam liep als gevolg van de populaire hightechfondsen zelfs voorop in Europa. De index van de Amerikaanse technologiebeurs had gisteren al de toon gezet met een stijging van 0,7 procent. De AEX-index stond tegen het middaguur met een winst van bijna 1 procent op 664,76 punten.

Londen en Parijs moesten genoegen nemen met een veel lagere winst, terwijl Frankfurt zelfs in de min dook.

Het herstel van World Online tekende zich vanaf de opening duidelijk af, hoewel de Internetsite `Save World Online', in het leven geroepen door positieve aandeelhouders, vanochtend nog niet eens actief was. Tegen het middaguur stond het concern van Nina Brink 14,8 procent hoger op 19,80 euro. Ook andere Internetgerelateerde bedrijven deden het vanochtend goed. Het Spaanse Terra boekte in Madrid een winst van bijna 5 procent, terwijl het Britse Freeserve 7 procent won.

Ook kabelbedrijf UPC profiteerde. Het Amerikaanse concern boekte een winst van 8,26 procent op 48,50 euro. KPN volgde op de voet met een stijging van 7 procent op 114,85 euro. Het telecombedrijf beleeft sinds gisteren een opmerkelijk herstel na dagen achtereen lager te zijn geëindigd. De aankondiging van vanochtend door KPN om het aandeel in tweeën te splitsen – waardoor de liquiditeit toeneemt – gaf het aandeel een extra impuls. Twee dagen geleden was het aandeel KPN nog maar 92 euro waard.

Net als de hightech mochten de uitgevers zich in de belangstelling verheugen. VNU was onder de uitgevers koploper, met 4,33 procent winst op 60,20 euro. Meer traditionele bedrijven als Akzo Nobel (min 1,96 procent) en Numico (min 1 procent) waren uit de gratie. ABN Amro daalde zelfs met 2,3 procent tot 23,30 euro.

Ook de Midkap klom omhoog met 1,39 procent tot 671,07 punten. Hier was Endemol opnieuw een van de uitschieters met een stijging van 3,1 procent tot 139,80 euro. Het aandeel volgt de koersontwikkeling van het Spaanse Telefónica, het telecombedrijf dat vorige maand een bod (in aandelen) heeft gedaan op Endemol.

Oce profiteerde vanochtend nog van de resultaten over het eerste kwartaal die het gisteren presenteerde. Voor de analisten van ING waren de meevallende cijfers reden de winstprognose voor Oce te verhogen. Het aandeel steeg met 1,6 procent tot 15,55 euro.

Het staalconcern Corus moest vanochtend 2,3 procent inleveren, waardoor de koers op 1,72 euro kwam. Het aandeel van het fusiebedrijf van Hoogovens en British Steel reageerde mogelijk op de verlaging van de winstprognose door de zakenbank CSFB. Vooral de moeilijke situatie van British Steel, door het dure pond, speelt daarin een rol.