Heavy Metal

Schreeuwend metaal (Metal Hurlant) heette het illustere Franse striptijdschrift uit de jaren zeventig waarin tekenaars als Moebius, H.R. Giger en Philippe Druillet zich flink konden uitleven. De Amerikaanse versie van het fantasy-tijdschrift werd omgedoopt tot Heavy Metal en stond bol van duistere steden, seks en geweld. Het blad werd onmiddellijk een groot succes.

De filmversie uit 1981 is niet zo subversief als sommige van de strips, en lijkt te zijn gemaakt voor groepjes tieners met de Playboy op schoot, een biertje in de ene en een joint in de andere hand. Heavy Metal is dan ook vooral bedoeld om te vermaken, niet om te ontregelen. De animatiefilm bestaat uit zes verschillende sciencefiction-verhalen die aan elkaar worden gesmeed door een pratende groene vuurbal, die met een bromstem opschept over zijn kwaliteiten: naar eigen zeggen is hij `the sum of all evil'. Zijn missie: het kwaad verspreiden over het gehele universum.

De zes afzonderlijke verhalen illustreren dit megalomane streven. De leukste zit gelijk aan het begin: een louche New-Yorkse taxichauffeur pikt anno 2023 een beeldschone vrouwelijke passagier op die in het bezit is van die gevaarlijke groene vuurbal. Vooral zijn droge commentaar op de toch redelijk absurde gebeurtenissen is erg grappig.

Heavy Metal bestaat verder uit een opeenstapeling van clichés over de mannelijke fantasie. In maar liefst twee verhalen veranderen magere mannetjes in Hercules-achtige helden, en om de haverklap verschijnt er een (buitenaardse) vrouw met enorme borsten in beeld, die gewillig uit de kleren gaat voor al die mannen met rusteloze lichamen. Ook seks met een robot behoort tot de mogelijkheden. Storend is dit allemaal niet, want de komische intermezzo's zijn eigenlijk veel leuker dan het pathetische einde waarin Goed en Kwaad met elkaar op de vuist gaan, met de Apocalyps als inzet.

Heavy Metal was bij uitbreng in Amerika een grote hit in de nachtvoorstellingen. De opvolger wordt dit jaar verwacht. Heavy Metal: FAKK2 is gemodelleerd naar B-filmactrice Julie Strain (Carnal Crimes, Bikini Squad), in 1993 `Pet of the Year' in Penthouse en de ster in Playboys tv-serie Sex Court. Een echte wilde vamp dus, die regelrecht van een spetterende cover van Metal Hurlant of Heavy Metal Magazine lijkt te zijn geplukt.

Heavy Metal (Gerald Potterton, 1981, Canada), Net5, 23.50-1.15u.

    • Mariska Graveland