Galatasaray maakt kans op plaats in finale

In een macabere sfeer won Galatasaray gisteren in de halve finale van het UEFA-Cuptoernooi met 2-0 van Leeds United. De UEFA verbood uit angst voor nieuwe rellen dat voor aanvang van het duel een minuut stilte in acht werd genomen ter nagedachtenis van de twee Engelsen die woensdag werden doodgestoken.

De Turkse politie arresteerde na het duel vijf nieuwe verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de rellen van woensdag waarbij de Engelsen Christopher Loftus (37) en Kevin Speight (40) in het centrum van Istanbul werden doodgestoken. Eén van de verdachten zou door Leeds-supporters zijn aangewezen als één van de daders. Volgens de autoriteiten zijn nog drie Turkse verdachten voortvluchtig. Eerder op de dag had de politie dertien Turken opgepakt.

Leeds-voorzitter Ridsdale liet gisteravond weten dat de wedstrijd van zijn club na de dood van de supporters ,,niets meer betekende''. ,,Je kan het leven van twee mensen niet vergelijken met het spelen van een voetbalwedstrijd.'' In Leeds betuigden aanhangers van de club hun medeleven met de slachtoffers door bloemen en shirts neer te leggen bij het stadion.

Galatasaray-trainer Terim zei gisteren dat hij liever ,,de wedstrijd dan de twee levens had verloren''. Terim had voor de wedstrijd verzocht aan de UEFA om een minuut stilte te houden, maar dat werd afgewezen. Voor de wedstrijd had de Britse premier Blair de Engelsen opgeroepen kalm te blijven. De Turkse autoriteiten zetten gisteren vierduizend agenten in om de orde te bewaken. In en rond het stadion deden zich verder geen ongeregeldheden meer voor.

De politie in Leeds bekijkt of de plannen moeten worden aangepast voor de tweede wedstrijd. ,,We proberen er alles aan te doen de veiligheid te garanderen. We zullen onze voorgenomen maatregelen opnieuw bekijken en de zaak aanpassen waar dat nodig is'', zei commissaris Garvin.

Het Europese voetbal is in de strijd tegen het vandalisme terug bij af. De voorzitter van de UEFA, Lennart Johansson, zei dit gisteren voor de Zweedse televisie. ,,Juist op het moment dat we dachten dat we dit onder controle hadden, blijkt dat dit niet zo is. We zijn terug bij af, maar nu begrijpen de mensen misschien waarom we bij de verkoop van kaarten van EURO 2000 voor een vorm op naam hebben gekozen.'' Volgens Johansson onderstrepen de ongeregeldheden in Istanbul het belang van intensieve samenwerking tussen de diverse landen voor het EK voetbal in Nederland en België.

Zowel Turkije als Engeland speelt mee op het EK. De landen zijn niet in dezelfde groep ingedeeld, maar kunnen elkaar vanaf de kwartfinales mogelijk treffen. Turkije speelt de groepswedstrijden in Arnhem, Brussel en Eindhoven, Engeland in Charleroi (twee keer) en Eindhoven.

Door de overwinning op Leeds United heeft Galatasaray kans om de eerste Turkse club in de geschiedenis te worden die de finale van het UEFA-Cuptoernooi haalt.

De Oostenrijkse scheidsrechter Benkö nam in Londen bij de andere halve finale tussen Arsenal en Lens een onbegrijpelijke beslissing. De arbiter moest voor het duel in het stadion een minuut stilte houden, maar gaf al na amper vijf seconden het sein voor de aftrap. Het publiek in het Highbury-stadion was verbijsterd en onthaalde Benkör op een fluitconcert.

Arsenal won met 1-0 van Lens door een doelpunt van Bergkamp. De finale op 17 mei in Kopenhagen kan opnieuw een Turks-Engelse confontratie opleveren.