Eliáns vader praat met minister van Justitie VS

De vader van het Cubaanse jongetje Elián Gonzalez, die gisteren in de Verenigde Staten is aangekomen, praat vandaag met minister van Justitie Janet Reno over het lot van zijn zoon. Drie leden van het Huis van Afgevaardigden hebben de man opgeroepen om over te lopen naar de Verenigde Staten.

Juan Miguel Gonzalez zei gisteren na aankomst in de VS dat hij hoopt zijn zoon snel in zijn armen te kunnen sluiten. De jongen was de enige overlevende van een groep Cubanen die vier maanden geleden in een wrakkig bootje naar de VS probeerden te vluchten; zijn moeder (de ex-vrouw van Gonzalez) en tien anderen verdronken daarbij.

Het ministerie van Justitie zegt snel stappen te zullen ondernemen om de familie in Miami de voogdij over Elián te ontnemen, zodat hij herenigd kan worden met zijn vader. Die verblijft nu met zijn nieuwe vrouw en hun zes maanden oude baby in Washington in het huis van een Cubaanse diplomaat. Ze kunnen daar blijven, eventueel met Elián, tot de zaak is opgelost.

Hoe lang het zal duren voor de jongen aan zijn vader wordt overgedragen, hangt af van de medewerking van de familieleden in Miami. Die staan erop dat Juan Miguel Gonzalez naar het huis in Miami komt waar Elián de afgelopen maanden bij zijn oud-oom Lázaro Gonzalez heeft gewoond. Dat huis is omringd door Cubaanse ballingen die demonstreren tegen terugkeer van de jongen naar Cuba. Juan Miguel Gonzalez heeft gezegd niet van plan te zijn naar Miami te gaan.

Gesprekken tussen Justitie en de familieleden in Miami over een vreedzame overdracht zijn gisteren afgebroken. ,,We zijn diep teleurgesteld dat de advocaten van de familieleden willen blijven praten over de vraag of Elián aan zijn vader moet worden overgedragen, en niet hoe dat moet gebeuren'', zei het ministerie in een verklaring. De advocaten van de familie willen een garantie hebben dat de vader de jongen niet meteen meeneemt naar Cuba, maar in de VS de uitkomst afwacht van een beroepsprocedure.

In Washington verweet Juan Miguel Gonzalez zijn verwanten in Miami en de Cubaanse ballingen daar dat ze Elián onder ,,wrede psychologische druk'' hebben gezet. Hij zei van plan te zijn meteen naar Cuba terug te keren als hij met zijn zoon herenigd is. Volgens Amerikaanse kranten heeft hij echter met Justitie afgesproken dat hij in de VS zal blijven tot een hof van beroep uitspraak heeft gedaan in de zaak. Drie Cubaans-Amerikaanse leden van het Huis van Afgevaardigden, twee Republikeinen en een Democraat, hebben hem per brief juridische hulp beloofd als hij besluit met Elián en de rest van zijn gezin in Amerika te blijven. De brief, zaterdag verstuurd, werd gisteren openbaar gemaakt.

    • Juurd Eijsvoogel