Doe-het-zelf Pokémon

Veel kinderen spelen niet alleen met Pokémonkaarten, ze tekenen ook graag zelf alle 150 broekzakmonstertjes na. Dat kinderen geoefende Pokémontekenaars zijn, was te merken aan de meer dan duizend tekeningen en brieven over Pokémon die de Kinderpagina afgelopen weken kreeg na de oproep Ben je Pokémongek? Meerte Hekking (12) uit Amersfoort tekende zelfs een hele Pokémonkaart na, van 30 bij 20 cm, van Vulpix, de vosachtige Pokémon met zes staarten.

Maar kinderen gaan niet alleen tekenen van Pokémonkaarten, ze lezen er ook meer door. Kinderen spellen de Engelstalige en Nederlandstalige kaarten met insrutcties over de monstertjes en hun kracht in het spel. En kinderen die moeilijk lezen en schrijven kunnen, die dyslectisch zijn, hebben ook plezier van Pokémon. Thomas Hoogewerf (7) uit Amsterdam bijvoorbeeld heeft moeite met schrijven en lezen. Het kostte hem zoveel moeite dat hij een tijdje terug niet eens meer naar school wilde, schrijft zijn moeder. Maar omdat hij Pokémonkaarten zo leuk vindt tekent hij die graag en doet hij veel moeite de namen te lezen en schrijven. ,,Dus: leve Pokémon'' vindt de moeder van Thomas.

Thomas ontwierp zelf ook een eigen Pokémon. Meer kinderen verzonnen zelf nieuwe Pokémonmonstertjes. Zoals de enge zwaardpokémon Wrek van Beau le Roy (8) uit Rotterdam. Roland van Dierendonck (8) uit Leiden bedacht zelfs een Pokémon die evolueert: Knok wordt Knoky en uiteindelijk Knock-Out.

Onder de inzenders zijn tien kleine pakjes Pokémonkaarten verloot. Dat zijn: 1. Nathalie Geerling uit Lisse; 2. Debbie Pegels uit Heelsum; 3. Simeon Eversen uit Duurstede; 4. Bas Bindels uit Ouderkerk a.d. Amstel; 5. Fam. Ferrari uit Amsterdam; 6. Arjen Gerretsen uit Ermelo; 7. Isaac van Helden uit Holysloot; 8. Britt Pegels uit Heelsum; 9. Yadin Werkhoven uit Den Haag; 10. Eva de Hoog uit Amstelveen.

Volgende week weer 10 Pokémon-winnaars.

    • Paul Steenhuis