DE SLAG OM DE ZENDMASTEN

KPN plaatst tien antennes voor mobiele telefonie per week. En dat begint op te vallen. Flats in Amstelveen komen in opstand. Onrust of hebzucht?

Nou nee, bemoeizucht wil ze het niet noemen. M. Kooreman, woordvoerster van KPN, spreekt liever van een ,,toenemende interesse' in het plaatsen van antennes voor mobiele telefonie. ,,Gemeenten komen met regels. Eigenaren van geschikte locaties willen weten hoeveel het oplevert. En bewoners van gebouwen waar we een antenne willen plaatsen, willen weten wat ze boven hun hoofd krijgen.'

KPN heeft daar ,,alle begrip' voor. En stuurde dus eerst een geruststellende brief aan de bewoners van de Niagara-flat in Amstelveen. KPN had over de plaatsing van een antenne al overeenstemming met de gemeente Amstelveen en de eigenaar van de flat, Fortis. Toen gingen de bewoners dwarsliggen.

Amstelveen heeft een reputatie. Vorig jaar kwam het Amstelveens Nieuwsblad met verontrustende berichten vanuit een andere flat, aan de Jeanne d'Arclaan. Daar zou 75 procent van de bewoners met ziekteverschijnselen als hartritmestoornissen kampen sinds op het dak een antenne was geplaatst. De GGD weet de klachten aan ongerustheid. Antennes voor mobiele telefonie veroorzaken een minimale temperatuurstijging, minder dan die rond mobiele telefoons.

Nu hebben bewoners in de Niagara-flat bezwaar. Een meerderheid wilde geen antenne. Volgens verontrust bewoner P. Baggelaar ,,blijkt dat je er lichte vormen van leukemie van kan krijgen'.

Nederland telt nu ruim vierduizend antennes, maar dat aantal moet worden verdubbeld tot achtduizend. Deze week meldde de Consumentenbond dat de kleine aanbieders Dutchtone, Telfort en Ben nog niet de landelijke dekking hebben die ze klanten beloven. Maar ook voor de twee grote, KPN en Libertel, houdt het plaatsen van antennes niet op. Nu moeten nog méér mensen kunnen bellen. Om te voorkomen dat het netwerk overbelast raakt, betekent dat ,,puzzelen met nieuwe antennes', zegt de KPN-woordvoerster. ,,En dat begint op te vallen.' Steeds meer gemeenten eisen een vergunning. Groningen opende een `loket' waar de telecomaanbieders horen dat ze geen antennes op ,,bijzondere gebouwen' mogen plaatsen en dat de kleur bij de gevel moet passen.

KPN plaatst circa tien nieuwe antennes per week en betaalt daarvoor aan eigenaren van een locatie een huurprijs per jaar van 2.000 tot zo'n 8.000 gulden, zegt de woordvoerster. Nee, geldzucht wil zij het ook niet noemen. Maar volgens haar is in de Niagara-flat wel iets meer dan onrust aan de hand. ,,Iemand kwam er op de gedachte: What's in it for us?'

,,We zijn niet omkoopbaar', zegt bewoner C. van Tol. Toch heeft KPN opnieuw een brief geschreven, nu met een aanbod dat ,,geen beleid' is: KPN beloofde de bewonersvereniging van de flat ,,een bedrag' als ze verder niet moeilijk zouden doen. De grootte van het bedrag heeft KPN nog niet genoemd. Men is in onderhandeling. Het zijn gouden tijden in de hoogbouw.

    • Margriet Oostveen