Daniel van Cotthem kreeg klap om een `stomme fles' wodka

Vanmorgen begon de rechtszaak-Van Cotthem. Hoe een fatale klap op het station in Vlaardingen werd uitgedeeld.

Oh ja, had Mike (24) gezegd. Dat is waar ook. Het was zaterdagochtend, 8 januari van dit jaar. Zijn vriendinnetje Rita (net 17) had net zijn geheugen en dat van de tweelingbroers Remi en Arnout (22) even opgefrist: Mike had op het station van Vlaardingen ook nog een jongen een ,,loeiharde klap'' gegeven. Maar ja, wat waren ze dronken geweest!

Vanochtend zaten ze, drie Hollandse jongens en één Hollands meisje, weer bij elkaar. Nu in de rechtszaal in Rotterdam. De jongen die de loeiharde klap had gekregen was Daniel van Cotthem en hij overleed op zondag 9 januari aan de gevolgen ervan.

De eerste getuigen vanochtend, Rita en Arnout beschreven het viertal als een gezellig vriendenclubje met het huis van de tweeling in Maassluis als uitvalsbasis. ,,Samen uit, samen thuis'', zei Arnout. ,,Nooit problemen'' zei Rita. Nou vooruit, een beetje, vroeger, ,,qua vandalisme''.

Wat doen jullie dan samen, wilde de rechter weten. Een beetje boodschappen doen, samen eten, naar Rotterdam, uitgaan.

Housen? vroeg de rechter. Nee.

Drinken? Ja.

Die vrijdag 7 januari waren ze thuis al begonnen. Dat doen ze altijd voor ze uitgaan, legde Arnout uit. ,,Dat spaart geld ook'' in de discotheek. ,,Vier of vijf van die grote, lange glazen'' had Arnout al op. Whisky met cola, gemengd in de colafles.

Toen ze die avond met drie vrienden naar het station gingen, namen ze nog een fles wodka mee. En daar is alles mee begonnen, zei Rita ,,vanwege die stomme fles''.

Die fles stond naast haar op de trap van het station. Daniel en zijn vriendin Loes moesten zich langs de groep omhoog wurmen. ,,Kan je niet uitkijken'' zei Rita, wijzend op de drankfles. Ja, kan je niet uitkijken, zei Arnout, da's kostbaar spul. En toen was de hele groep opgevlogen om achter de twee aan te rennen. Rita en Arnout waren naar eigen zeggen te laat op het perron om precies te zien wat er gebeurde. Het groepje had Daniel en zijn vriendin ingesloten. Arnout zag Mike `uithalen'. Rita zag Arnout in de kring springen. ,,Wat moet je nou klootzak'' hoorde zij hem zeggen. Arnout zei dat hij Mike in toom wilde houden. Mike ,,heeft losse handjes'' legde Arnout uit. Als ze gaan stappen eindigt de avond er meestal mee dat Mike weer uit ,,een of andere discotheek wordt geschopt''. ,,Als Mike wat op heeft kun je maar beter uit zijn buurt blijven''.

De rechter sprak haar verbazing erover uit dat dit nu toch de derde keer was dat Arnout voor de rechter stond wegens geweldpleging. In `97 en `99 had hij al taakstraffen gekregen. Bovendien werd vandaag ook een eerder geweldsdelict behandeld, uit november `99, waarbij Mike en Arnout een inwoner van Maassluis van de kade in het water hadden geduwd. ,,Kwam die man nog uit het water?'' vroeg de rechter. ,,Daar heb ik niet zo op gelet'', zei Arnout.

    • Bas Blokker