Concentratie in Europese tv-wereld

Het Britse mediaconcern Pearson (uitgever van de Financial Times) zal zijn tv-poot fuseren met CLT-Ufa, de grootste televisie- en radio-onderneming in Europa en onder meer eigenaar van het Duitse RTL.

Dat heeft Pearson vandaag bekendgemaakt. Door de fusie ontstaat een mediaconcern met een omzet van vier miljard euro (ruim acht miljard gulden) en een beurswaarde van zo'n 12 miljard pond (bijna 40 miljard gulden). Sommige analisten schatten de beurswaarde zelfs op 25 miljard euro, ruim 50 miljard gulden.

Het nieuwe concern krijgt een notering aan de beurs van Londen. De topman van CLT-Ufa, Didier Bellens, wordt de hoogste baas van het nieuwe mediabedrijf.

Het in Luxemburg gevestigde CLT-Ufa is eigendom van het Duitse mediaconcern Bertelsmann (50 procent) en de Belgische holding Audiofina (50 procent). Behalve de controle over het Duitse RTL heeft CLT-Ufa belangen in 22 televisiestations (met dagelijks zo'n 120 miljoen kijkers) en 18 radiostations (met dagelijks 25 miljoen luisteraars) in Europa (met name in België, Polen en Hongarije). Het bezit daarnaast omvangrijke productiefaciliteiten. Ook heeft het een belang in de Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Veronica).

CLT-Ufa had vorig jaar een omzet van 3,21 miljard euro (ruim 6 miljard gulden), vijf procent meer dan in 1998, terwijl de netto-winst 415 miljoen euro bedroeg, tegenover nog een verlies van 14 miljoen euro in 1998.

In 1999 had Pearson Television een omzet van 355 miljoen pond (583,5 miljoen euro of ruim 1 miljard gulden), drie procent meer dan in het jaar daarvoor, terwijl zijn winst met 11 procent toenam tot 68 miljoen pond.

Pearson en CLT-Ufa werken al een tijd samen, en gezamelijk hebben ze controlerende belangen in bijvoorbeeld het Britse Channel 5, waarvan Pearson 29,25 procent en CLT-Ufa 35 procent bezit. Met Bertelsmann werkt Pearson in Duitsland samen bij de uitgave van FT Deutschland, dat dit jaar als Duitstalige krant op de markt kwam.

In het nieuwe concern krijgt Bertelsmann een belang van 37 procent, Audiofina 30 procent, Pearson 22 procent, 11 procent wordt naar de beurs gebracht. Audiofina wordt gecontroleerd door de holding Groupe Bruxelles Lambert.