Competitie zit honkbalploeg in de weg

De honkbalcompetitie begint morgen en eindigt tweeënhalve week voor de start van de Olympische Spelen in september. ,,Dat is triest'', vindt Joop Alberda van NOC*NSF.

NOC*NSF had graag een half miljoen meer overgehad voor de olympische voorbereiding van de Nederlandse honkbalploeg. De lengte van de nationale competitie belemmert de sportkoepel dat geld uit te geven. De Holland Series, zoals de finale van de play-offs wordt genoemd, zijn in het weekeinde van 26 en 27 augustus. Het begin van de Olympische Spelen is minder dan drie weken later. ,,Het is toch te gek dat een werper die in één van de laatste competitieduels geblesseerd raakt geen tijd heeft om te herstellen en dus de Spelen mist'', zegt Joop Alberda, technisch directeur van de olympische ploeg.

NOC*NSF heeft harde kritiek geuit op de honkbalbond. De KNBSB zou onvoldoende ambitie uitstralen om haar nationale ploeg straks optimaal voorbereid op de Spelen te krijgen. Als reactie op de kritiek kwamen de hoofdklasse-clubs onlangs tot het besluit geen wijziging in het competitieprogramma aan te brengen. Ze wijzen op hun sponsorbelangen en menen dat ze al genoeg water bij de wijn hebben gedaan. De halve finales en finale van de play-offs werden met twee wedstrijden ingekort.

NOC*NSF is ontevreden over die handreiking. Alberda vindt dat de honkballers zich na hun competitie een maand moeten voorbereiden. ,,Normaal kunnen de play-offs na het olympisch toernooi worden afgewerkt. Maar deze keer zijn de Spelen later dan gewoonlijk. Een ongewone situatie. Het vraagt misschien één keer in de zestien jaar om een aanpassing van de competitie. Is dat zo veel?''

Nederland is één van de acht deelnemers aan het olympisch toernooi. Alberda heeft van experts begrepen dat Oranje kans maakt op een klassering bij de laatste vier. Er zou sprake zijn van een unieke spelersgroep. Daarom heeft Alberda nog steeds de hoop dat de clubs tot inkeer komen. ,,Het zou mooi zijn als de reguliere competitie voor één keer als eindstand geldt'', stelt Alberda. In dat geval is men klaar voor de Haarlemse Honkbal Week, die van 4 tot 13 augustus wordt gespeeld.

Een probleem in deze kwestie is dat de KNBSB momenteel geen bestuur heeft. Het vorige college onder aanvoering van Theo Reitsma hield het een half jaar geleden voor gezien. De sportverslaggever van de NOS keert mogelijk terug als voorzitter. Reitsma heeft op verzoek van de twee topclubs Neptunus en Kinheim een bestuur geformeerd. Er heeft zich ook nog een andere groep kandidaat gesteld. Op 18 april is de verkiezing.

Reitsma vindt dat de KNBSB niet argeloos aan de ambitieuze wensen van NOC*NSF voorbij moet gaan. ,,De Spelen zijn voor een tak van sport als honkbal dé mogelijkheid om aanzien en kleur te krijgen. Ik hoop dat iedereen is wakker geschud door deze kritiek van buitenaf. Ik vind het niet helemaal terecht dat de clubs nu de Zwarte Piet krijgen. Want zij zijn akkoord gegaan met het programma van de nationale ploeg dat door de technische staf is aangereikt.''

Bondscoach Jan-Dick Leurs zelf heeft door zijn drukke werkkring niet veel tijd voor het honkbal. Zo vertrok hij vorige maand eerder uit het trainingskamp van de nationale ploeg. Reitsma stapte op als voorzitter, omdat hij vond dat Leurs niet voldoende beschikbaar is. Hij doet daar nu geen uitspraken over. Reitsma wil pas, als hij weer voorzitter wordt, na 18 april over zijn plannen praten.

De honkballers zelf volgen lijdzaam de ontwikkelingen. ,,Er moet duidelijkheid komen'', zegt Robert Eenhoorn van Neptunus. ,,Het vervelende is dat wij het lachertje van de Nederlandse afvaardiging voor Sydney worden. Dat slaat nergens op. We hebben een goede ploeg en doen er alles aan. Straks spelen we in de competitie drie duels per week en zijn we zes dagen per week met honkbal bezig.'' De oud-prof wordt moe van de kwestie. ,,Ik dacht dat de bond de zaken had geregeld. Als dit gezeur blijft, houd ik het voor gezien. Ik wil aan het eind van mijn carriere niet constant onder vuur liggen.''

    • Hans Klippus