Breuk in leiding van Gelderlander

Hoofdredacteur H. Kuyt van dagblad De Gelderlander heeft gisteren zijn functie neergelegd. Kuyt sprak in een verklaring van een ,, onwerkbare situatie'', die ontstaan was nadat zowel de redactieraad als de twee adjunct-hoofdredacteuren het vertrouwen in hem hadden opgezegd.

Het conflict is een gevolg van de overname van de VNU-bladen – waartoe De Gelderlander behoort – door uitgeverij Wegener. De VNU-bladen hebben een eigen parlementaire redactie, een eigen nieuwsdienst en eigen correspondenten in het buitenland. Wegener maakt daarentegen gebruik van de diensten van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). In het kader van de overname wordt in een aantal werkgroepen bekeken op welke wijze deze diensten bij elkaar moeten worden gevoegd.

Kuyt voerde namens zijn krant de besprekingen in een aantal werkgroepen, maar deed dat volgens de redactie niet goed genoeg. Hij zou onduidelijk zijn en solistisch acteren. Dat zorgde al enkele maanden voor spanningen op de redactie.

In januari kwam het tot een vertrouwenscrisis, die nog bezworen kon worden. Het heeft allemaal niet geholpen, zegt adjunct-hoofdredacteur U. Jonker nu. ,,We willen een krant blijven maken met een eigen karakter en met eigen middelen. Daar moest Kuyt voor zorgen, en dat deed hij onvoldoende '', aldus Jonker.