Borst: prijs drank en tabak moet omhoog

Minister Borst van Volksgezondheid wil dat de accijnzen op drank en tabak worden verhoogd. Zij vindt het ,,eigenlijk te gek voor woorden'' dat frisdrank in cafés soms duurder is dan alcohol. Borst zei dat vandaag in een interview in de Haagsche Courant. De toeslag op beide genotsmiddelen is volgens haar de afgelopen jaren niet genoeg meegegroeid met de stijging van de welvaart.

De bewindsvrouw heeft minister Zalm en staatssecretaris Bos van Financiën op de hoogte gebracht van haar wens. Hoeveel duurder alcohol en sigaretten zouden moeten worden, is nog onderwerp van gesprek. De accijns op bier en wijn bedraagt nu 12 cent per glas en 40 cent op sterke drank. Borst zou graag zien dat het ministerie van VWS de accijnsopbrengst zelf mag houden. Daarmee zou het de verslavingszorg kunnen betalen. Nu gaat de opbrengst naar de schatkist. (ANP)