Atte Jongstra breekt snelheidsrecord

Het moet een primeur in de Nederlandse literaire geschiedenis zijn: een schrijver die binnen één avond een tekst schrijft, publiceert en alle gedrukte exemplaren weet te verkopen. Waarna de tekst bovendien als toneelstuk wordt opgevoerd. Atte Jongstra deed het, afgelopen dinsdagavond op het podium van Theater Zeebelt in Den Haag.

Zijn optreden maakte deel uit van de door Zeebelt georganiseerde reeks `De Schepping', waarin achtereenvolgens een schrijver, een beeldhouwer, een componist en een filmmaker zijn uitgenodigd om binnen één avond een nieuwe artistieke schepping het licht te doen zien. Gezeten aan een tafel op het podium schreef Jongstra in een uur tijd een tekst, die bestemd was voor actrices Dette Glashouwer en Joke Tjalsma. Het scherm van zijn pc was via een projectie achter hem te zien, zodat het publiek het proces van scheppen en schaven letterlijk kon volgen. Na een uur lag er de dialoog `Als je komt', waarin twee vrouwen elkaar bezoeken en praten over liefde en dementie. De twee actrices kregen een uitdraai, en voerden de tekst vervolgens op vier manieren op: ernstig, als twee oude mannetjes, absurdistisch, en als een uit de hand gelopen klucht. Artistiek leidster van Theater Zeebelt Judith Schoneveld spreekt van een bijzondere avond. ``Het publiek beleefde alles mee, van de concentratie van het schrijven tot de hilarische stemming van de klucht.'' Jongstra zelf zat tijdens het spelen als toeschouwer achterin de zaal: ``Ik was doodmoe. Van tevoren had ik me grote zorgen gemaakt of ik dit wel kon. De druk van het onmiddellijk presteren was ongekend hoog.''

Na afloop van de voorstelling kregen alle aanwezigen Jongstra's tekst mee naar huis in een genummerde editie, ter plekke vervaardigd door ontwerpers van Studio Dumbar. Jongstra ziet deze supersnelle vorm van literatuurproductie niet als een voorbode van dingen die komen gaan: ``Dit keer liep het goed af, maar in het algemeen kan het geen kwaad wat langer over een tekst na te denken.''