André Hazes weigert super-Edison

De zanger André Hazes heeft gisteren geweigerd de hem toegekende Edison Oeuvreprijs 2000 Nationaal in ontvangst te nemen tijdens de jaarlijkse uitreiking van de populaire Edisons in Hilversum. Volgens de jury is in de media ten onrechte de indruk gewekt dat Hazes de tweede keus zou zijn.

Hazes besloot de Edison te weigeren nadat de indruk was ontstaan dat niet hij, maar de groep Doe Maar de eerste keus van de jury was.

Voor de Oeuvreprijs waren naast Hazes en Doe Maar ook BZN en Rob de Nijs geselecteerd. Omdat aan de door de tv opgenomen prijsuitreiking ook een optreden van de prijswinnaar is verbonden, werd de kandidaat-prijswinnaars gevraagd of ze daartoe bereid waren. Doe Maar stemde daar uiteindelijk niet mee in. Daarna is volgens woordvoerster Jonne Boesjes van de Edison Stichting in de media de onjuiste indruk gewekt dat Doe Maar de eerste keus was en dat Hazes slechts een vervangende prijswinnaar zou zijn.

Woordvoerster Boesjes: ,,Hazes was en is eerste keus. Wij vinden het heel erg jammer dat André Hazes de prijs weigert. Wat ons betreft is hij de winnaar. Wij hadden hem graag de super-Edison gegeven voor zijn indrukwekkende oeuvre en zijn bijzondere betekenis voor de Nederlandse lichte muziek.'' Hazes was gisteren ook niet aanwezig op de uitreiking. Vorige week was hij nog trots op de Oeuvreprijs: ,,Een bekroning voor 20 jaar werk'', vond Hazes.

Tijdens de uitreiking, die morgen door RTL 4 wordt uitgezonden, werden de winnaars van de overblijvende achttien Edisons bekendgemaakt. De Haagse zangeres Anouk kreeg twee Edisons: de publieksprijs voor `beste artiest van het jaar' en de prijs in de categorie Beste Zangeres Nationaal. De publieksprijs voor het beste lied ging naar `We're going to Ibiza' van Vengaboys.

Paul de Leeuw werd bekroond als beste Nederlandstalige zanger, Bl⊘f tot beste Nederlandse groep. In de categorie Beste Zangeres Internationaal zegevierde Shania Twain, Tom Jones is Beste Zanger Internationaal. Andere prijswinnaars waren Slagerij van Kampen, Acda & De Munnik, Stef Bos, Status Quo, Macy Gray, Live, Destiny's Child, Basement Jaxx, Korn, City to City en de filmmuziek van Notting Hill.