`ABN Amro en ING azen op Dresdner'

Dresdner Bank lijkt na de mislukte overnamepoging door Deutsche Bank een prooi voor buitenlandse banken. In Frankfurt worden onder meer ABN Amro en ING als kandidaten genoemd.

Bernhard Walter, die zich aan het samengaan met Deutsche had gecommitteerd, trad gisteren terug als bestuursvoorzitter van Dresdner Bank. Daarmee lijkt de weg open voor een nieuwe fusiepoging. Dresdner Bank, in grootte de derde bank in Duitsland, heeft volgens analisten als zelfstandige bank in Europa weinig kansen.

Verzekeraar Allianz wil zijn aandeel in Dresdner Bank van bijna 22 procent kwijt. Naast de Nederlandse banken ABN Amro en ING gelden in Frankfurt de Amerikaanse Citigroup en Chase Manhattan als gegadigden. Evenmin wordt uitgesloten dat Walters opvolger, Dresdner-bestuurder Bernd Fahrholz, zijn heil gaat zoeken bij de Franse bank BNP Paribas waarmee een liaison bestaat. Zelfs wordt over opsplitsen van Dresdner gesproken, waarbij effectendochter Kleinwort Benson apart zou worden verkocht.

Deze effectenbank in Londen was de oorzaak van de mislukte fusie tussen Dresdner en Deutsche Bank, die samen de grootste bank ter wereld wilden vormen. Deutsche Bank, het grootste geldinstituut van Duitsland, wilde Kleinwort Benson ontmantelen en verkopen. Slechts 5 procent van de 7.500 medewerkers zou in de eigen investment-bankactiviteiten (fusies, overnames) van Deutsche Bank worden geïntegreerd. De invloedrijke bankiers van Kleinwort Benson en Dresdner Bank verzetten zich hiertegen.

Gisteren nam Bernhard Walter, topman van Dresdner, de verantwoordelijkheid op zich voor het mislukken van de fusie. ,,Ik heb me met dit project geïdentificeerd, omdat ik het een veelbelovende oplossing vond voor onze klanten, aandeelhouders en op lange termijn ook voor onze medewerkers'', aldus Walter, die de fusie een ,,historische kans'' noemde.

Met het vertrek van Walter neemt ook de druk op Rolf Breuer, topman van Deutsche Bank, toe om op te stappen. De Vereniging van Duitse Aandeelhouders heeft het vertrek van Breuer geëist. Critici menen dat het Breuer niet is gelukt in eigen huis voldoende steun te krijgen voor zijn aanvankelijke belofte Kleinwort Benson intact te houden. ,,In Amerika had Breuer allang het veld moeten ruimen'', zei een bankier in Frankfurt gisteren. Deutsche Bank onthield zich van commentaar over de positie van Breuer. ,,Ik blijf'', verklaarde de 62-jarige Breuer zelf. Hij wees het verwijt dat de fusie onvoldoende was voorbereid van de hand. Pas na de aankondiging van de fusieplannen kwam Deutsche Bank bij nader onderzoek tot de conclusie dat de activiteiten op het gebied van investment banking niet te integreren waren.

SPIN ALLIANZpagina 13

    • Michèle de Waard