`Ze deinzen nergens voor terug'

In Eindhoven zijn in anderhalve week vier mensen vermoord, onder het oog van soms tientallen getuigen. De laatste moord werd gisteren gepleegd in een mortuarium.

,,Zo langzamerhand vallen er nogal wat'', zegt de politiewoordvoerder van Eindhoven. Vier doden in anderhalve week. Allemaal vermoord op klaarlichte dag, onder het oog van soms tientallen getuigen. ,,Ze deinzen er niet voor terug temidden van een mensenmenigte een pistool of een mes te trekken om iemand te doden. En de volle verantwoordelijkheid voor de moord te nemen, want hun identiteit is zo achterhaald. Dat geeft te denken.''

Gistermiddag, kwart voor twee, werd in Eindhoven een 48-jarige man vermoord in het mortuarium van het Catharinaziekenhuis. Hij stond daar, samen met tientallen vrienden en familie, afscheid nemend van Regi Koenders, die op 1 april koelbloedig was vermoord. E

en andere bekende van Koenders stapte op de 48-jarige man af en stak hem dood. Een reanimatieteam van het ziekenhuis kon hem niet meer redden. In de chaos en verwarring kon de dader ontkomen, hoewel de politie volgens een woordvoerder van het ziekenhuis, snel ter plekke was ,,met honden en kogelvrije vesten''. Het mortuarium blijft voorlopig gesloten, heeft het ziekenhuis beslist.

Vanochtend werd de in 1964 in Paramaribo geboren Regi Koenders begraven. Tijdens de uitvaartdienst in de Eindhovense wijk Tongelre noemde de voorganger Koenders ,,een gangmaker, een Casanova, een charmeur''. Hij had ,,bravoure – en dat is nu misschien zijn noodlot geworden''. ,,Born to be wild'', zei een nicht van Koenders over hem. ,,Altijd het hoofd opgeheven, altijd trots op zijn familie.'' In de kerk waren vanochtend een kleine honderd mensen aanwezig plus vier politiemensen in uniform.

Volgens de politie spelen de moord op Koenders en de moord van gisteren zich af in een ,,klein groepje drugsdealers en drugsgebruikers''. In zekere zin is dat volgens de woordvoerder ,,een geruststelling'' voor de burgers. Dat ze niet denken dat ze elk moment in Eindhoven op straat kunnen worden beschoten.

Drie van de vier incidenten van de afgelopen anderhalve week speelden zich af op kleine afstand van elkaar in de Eindhovense volksbuurt Woensel. Het ziekenhuis ligt daar. En Koenders werd vermoord op de kruising van de Dr. Cuyperstraat en de Lieven de Keyweg, vlak daarachter. De eigenaar van de nabij gelegen snackbar Happy Eater heeft alle commotie op 1 april meegemaakt. Het moest er een keer van komen, zegt hij. ,,Voor die lui heeft een mensenleven evenveel waarde als een frikadel voor mij.''

Ook de moord op 25 maart heeft in Woensel plaatsgevonden. Toen kregen bezoekers van café De Schelft aan de Kloosterdreef onderling ruzie, waarna een van hen schoot op een man en een vrouw uit de andere groep. De man overleed, de vrouw raakte gewond. Met de moordaanslag op Koenders en de wraakneming daarna in het mortuarium houdt die cafémoord geen verband, zegt de politie. Of het moet zijn dat in geen van de gevallen een dader is gearresteerd. ,,Maar we weten wie het zijn'', zegt de politiewoordvoerder.

    • Bas Blokker