V.d. Ploeg wil opera op tv

Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) vindt dat de publieke omroep hoe dan ook registraties van voorstellingen van de Nederlandse Opera moet blijven uitzenden. Het Stimuleringsfonds Culturele Omroepprodukties, dat die registraties jarenlang medefinancierde, wil daaraan een eind maken, omdat er wegens de hoge kwaliteit van de opera-uitzendingen geen stimulerende taak meer zou liggen. Met de subsidies, afkomstig uit STER-gelden, was per jaar 2,7 miljoen gulden gemoeid. Zonder dat extra geld worden operaregistraties onmogelijk, aldus de NPS.

Een beleidsplan, waarin het stoppen met opera-stimulering is vastgelegd, is door Van der Ploeg voor advies doorgestuurd naar de Raad voor Cultuur, met de opmerking dat het adviesorgaan goed moet kijken naar de continuïteit van de huidige programmering. Daarnaast vindt de staatssecretaris dat ook de NOS op grond van de Concessiewet een taak heeft bij het stimuleren van culturele programma's. Net als de Nederlandse Opera vindt Van der Ploeg dat de hoge subsidies die de Nederlandse Opera per jaar krijgt, gerechtvaardigd moeten worden door een zo groot mogelijk publiek kennis te laten nemen van de voorstellingen in het Amsterdamse Muziektheater.