Twee doden bij voetbalrel

Bij rellen tussen Turkse en Engelse voetbalfans in Istanbul zijn gisteravond twee aanhangers van Leeds United door messteken om het leven gekomen. Volgens de politie in Istanbul zijn verder ten minste vier Engelsen en één Turk gewond geraakt. Een derde Leeds-fan verkeerde vanochtend nog in levensgevaar.

In de wijk Taksim braken gisteravond gevechten uit, nadat een groep van twintig dronken Engelsen Turkse passanten lastig viel en aanhangers van Galatasaray provoceerde. Deze club is vanavond tegenstander van Leeds in het eerste duel in de halve finale van het UEFA-Cuptoernooi. Voor het duel zijn 500 kaartjes verkocht aan Britse supporters. Een klein aantal was gisteren al in Istanbul. De UEFA besloot vanmorgen na overleg met de betrokken clubs en de politie van Istanbul dat de wedstrijd gewoon doorgaat.

Na de eerste steekpartij die een Leeds-fan het leven kostte, zochten Engelse fans massaal de confrontatie. In diverse wijken van Istanbul braken rellen uit. De politie greep hard in en dreef de Leeds-fans uiteen. Er werden tientallen arrestaties verricht. Het eerste Britse slachtoffer overleed in een ziekenhuis, enkele uren later een tweede. (Reuters)

Onze correspondent in Londen voegt hieraan toe: Een vlucht met `officiële' Leeds-supporters naar Istanbul is vanochtend afgelast, omdat de autoriteiten het onverantwoord achtten Britten de drie uren voor de wedstrijd in de stad te laten doorbrengen. Veel fans waren woedend over die beslissing. ,,De UEFA had óf de wedstrijd moeten afgelasten, óf de officiële supporters moeten toelaten en politiebescherming geven'', zei een van hen voor de BBC-televisie.

Er bestaat grote vrees voor herhaling van de ongeregeldheden als Galatasaray over twee weken in Leeds de return speelt. Websites van Engelse hooligans werden vanochtend overstroomd met berichten waarin werd opgeroepen wraak te nemen voor de twee dode Leeds-fans. Een woordvoerster van de politie in Leeds zei vanmorgen desgevraagd niet bang te zijn voor represailles tegen Turken in Leeds. In Groot-Brittannië wonen naar schatting 150.000 Turken.