THEATER

Abigails Party

Mike Leigh's stuk door Theatergroep Carrousel. Pijnlijke huiskamerkomedie, gesitueerd in de jaren zeventig, over dodelijke verveling op een avondje uit tussen buren die zich uit in boordevolle glazen gin (zonder tonic!) en treiterijen. Schitterend spel van Marlies Heuer, Dic van Duin en Maureen Teeuwen. 11, 12 april Den Haag Theater a/h Spui, 13 april Zoetermeer Stadstheater.

Een Echte Van Dongen

Veelzijdige cabaret-solo van Lenette van Dongen over de keus tussen vrije expressie en de dwang van de discipline, trefzeker opgedist in conférences, verhalen en liedjes. 7, 8 april Heerenveen Posthuistheater.

Misery

Ooit traden actrice Geert de Jong en acteur Eric Schneider op in Antonius en Cleopatra van Shakespeare bij De Appel. Nu zijn ze beide te zien in een grootse, spannende en ook ambachtelijke acteerprestatie in Misery, een thriller op de Bühne door het Nationale Toneel uit Den Haag. Een schrijver wordt getiranniseerd door zijn gepassioneerde fan, tot de dood erop volgt. De regie is van Lodewijk de Boer. 7 april Emmen Theater de Muzeval, 8 april Drachten De Lawei, 11 april Tilburg Schouwburg, 12 april Assen Theater de Kolk, 13 april Zutphen Hanzehof.

Veni Vidi Vici

Vaart, fantasie, flair en veel multi-culturele grappen in het cabaret-debuut van Najib Amhali. 7 april Apeldoorn Orpheus, 8 april Leiderdorp De Muzenhof, 12 april Gorinchem De Nieuwe Doelen, 13 april Gouda Schouwburg.

Bocht En Bumpers

Olga Zuiderhoek en Peter Faber spelen spelletjes in een geraffineerde dialoog van Paul Haenen vol cabaret-effecten en moderne relatiepraat. 7 april Almere Metropole, 8 april Deventer De Leeuwenbrug, 11 april Terneuzen Zuidlandtheater, 12 april Arnhem Stadsschouwburg.

IJdele Hoop

Beeldend en muzikaal vermaak over God, goesting en gekkigheid door het Vlaamse kleinkunstduo Kommil Foo. 11, 12 april Utrecht Stadsschouwburg, 13 april Etten-Leur De Nobelaer.

Tsjechov

Lichtvoetige musical van Dimitri Frenkel Frank en Robert Long, met Boudewijn de Groot in de titelrol. Overdadiger geënsceneerd dan de oerversie, maar nog steeds fijnzinniger dan de meeste mega-musicals. 7 april Lelystad Agora, 8 april Zeist Figi, 10, 11 april Amsterdam Stadsschouwburg, 12 april Amersfoort De Flint, 13 april Oosterhout De Bussel.

En verder

Kortsluiting De jubilerende Allard van der Scheer als markante man die langzaam maar zeker zijn vat op de taal verliest. 7 april Amsterdam De Meervaart, 8 april Den Helder De Kampanje, 11 april Breda Chassé Theater, 12 april Lelystad Agora.